Ugrás a tartalomra

Vučić: előrehozott választások lesznek, a kérdés már csak az, hogy mikor

2023.06.08
17:40
2023.06.08
18:02
Forrás
Pannon RTV
Az előrehozott parlamenti választások lehetősége, magasabb nyugdíjak és fizetések, olcsóbb kenyér. Mások mellett ezekről is beszélt szerda este Aleksandar Vučić. A szerb államfő Ana Brnabić miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót.

Ana Brnabić a sajtótájékoztatón azt mondta: megtiszteltetés és öröm számára végezni a feladatait, de ha kell, készen áll lemondani a miniszterelnöki pozícióról. Hozzátette: Aleksandar Vučić szerb államfő közel két hete rendszeresen arra szólítja fel az ellenzéki politikusokat, akik a május elején történt lövöldözések óta tüntetéseket szerveznek Belgrádban, hogy üljenek vele tárgyalóasztalhoz. Eddig azonban ezt még egyikük sem tette meg – hangsúlyozta. Ana Brnabić szerint a szerb kormány fontos intézkedéseket hozott meg a biztonságosabb társadalom érdekében.

„Amikor a társadalom egy ilyen helyzetben, válságban találja magát, egy demokratikus társadalomban a megoldásokat párbeszéd által keresik. Ők azonban sajnos nem akarnak párbeszédet folytatni. Megismétlem: készen állok és számíthatnak a lemondásomra, ez teret enged néhány technikai megbeszélésnek. Szerintem, és erről Miloš Vučevićtyel, a legnagyobb szerbiai párt, a Szerb Haladó Párt elnökével is beszéltem, az egyetlen kiutat ebből a válságból a parlamenti választások jelentik az év végéig. A köztársasági elnökre bízom ennek a döntésnek a meghozatalát.”

Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta: a Szerb Haladó Párt nem akar más miniszterelnököt Ana Brnabić helyett, mivel elégedettek a munkájával. Ha Ana Brnabić lemondana valószínűsíthető, hogy rövid időn belül választásokra kerülne sor. Ismét elmondta az államfő, hogy továbbra is várja a tárgyalni hajlandó feleket. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy utcai zavargásokkal, erőszakkal senki nem fogja átvenni a hatalmat.

„Mindig készen állunk tárgyalni, ez azonban nem valakinek a pártakarata lesz, hanem az összes politikai szereplő közötti megbeszélés. Semmiképpen nem egy olyan terület, ahol a kisebbség legyőzi a többséget. Ugyanakkor a többség igyekezni fog, hogy nagyon őszinte, komoly és felelősségteljes legyen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy valamilyen technikai megállapodást kössön a kisebbség képviselőivel arról, hogy a különböző választási folyamatok hogyan, milyen módon és mikor legyenek megtartva. Mostanra már világos, hogy előrehozott parlamenti választások lesznek, már csak az a kérdés melyik hónapban lesznek megtartva.”

Vučić arról is beszélt, hogy az egészségügyi nővérek, továbbá az oktatási rendszerben dolgozók szeptember elsejétől 5,5 százalékos, az év végén, vagy a következő év elején pedig további 10 százalékos fizetésemelésekre számíthatnak. Dolgoznak azon, hogy a közszféra többi területén is fizetésemelésekre kerüljön sor. Emelkedni fognak a nyugdíjak is.

„A nyugdíjak esetében október elsejétől 5,5 százalékos emelésre lehet számítani, majd január 1-től további 14,6 százalékos emelésre. Tehát összesítve csaknem 21 százalékos emelés lesz a tavalyi év eleje óta bekövetkezett 21 százalékos emelésen felül. Tehát ha ezeket összesítjük, közel 44-45 százalékos emelésről beszélhetünk a tavalyi év kezdete óta.”

Ezek mellett szeptemberben minden gyerek 16 éves korig egyszeri 10 000 dináros támogatásban fog részesülni – közölte Vučić. Újabb 100 000 utazási utalvány lesz kiosztva, melyek értéke 5000 dinár. Péntektől olcsóbb lesz a Száva kenyér – sorolta a frissen meghozott döntéseket a szerb elnök. Hozzátette: megpróbál tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, hogy az általuk kért áramdrágulás legyen elhalasztva.

Ana Brnabić
Szerbia
fizetésemelés
nyugdíj
parlamenti választások

Most

11:34, Frissítve: 11:41

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.
21:59, Frissítve: 11:04

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.