Ugrás a tartalomra

Vučić: Sikeres volt a Vihar hadgyakorlat

2024.04.19
17:08
2024.04.19
21:07
Forrás
Pannon RTV
A szerb katonaság több ezer tagjának részvételével zajlott le a Vihar 2024 hadgyakorlat fő eseménye a délnyugat-szerbiai Pešterben.

A katonai gyakorlatot több magas rangú kormánytisztviselő mellett Özcan Ulutas, a KFOR vezetője, Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Miloš Vučević szerb védelmi miniszter és Aleksandar Vučić szerb államfő is a helyszínen tekintette meg. 

A hadgyakorlaton a szerb katonaság szárazföldi egységei és légierője, továbbá a különleges egységek csapatai vettek részt. Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a hadgyakorlat Szerbia előrelépési képességeit mutatja a katonai kiképzés és a védekezés terén is. Szerbia fejlődésének a Boszniai Szerb Köztársaságban élő emberek is örülhetnek – hangsúlyozta: „Nagyon fontos, hogy a Boszniai Szerb Köztársaságban is tudjuk és megfigyeljük a szerb hadsereg azon képességét, hogy megőrizze az országot, területi potenciálját és integritását, életmódját, valamint azt a szabadságot, ami mellett mindannyian elkötelezettek vagyunk.”

A katonai gyakorlaton több mint 500 hadászati eszközt vonultattak fel. Számos eszköz először lett bemutatva. Aleksandar Vučić szerb államfő gratulált a sikeresen lebonyolított gyakorlathoz és kiemelte, hogy a szerb katonaságnak a jövőben is így kell kinéznie: „Sok új technológia lett bemutatva. Még a tartalékból érkező tankok is, amik jöttek, így kell kinézniük a mi tankjainknak, teljesen új, modernizált harckocsik. Több fajta drónt lehetett látni, sokkal több felderítő drónt, mint korábban. Kamikaze drónokat, amelyek párban dolgoztak, ha jól tudom 15-ből 12 vagy 13 célba talált. Lassan fokozzuk az ilyen típusú drónok gyártását.” 

Aleksandar Vučić az eseményen a brüsszeli megállapodás megkötésének 11. évfordulója miatt kitért arra is, hogy szerinte 11 éve csak arról szól minden, hogy a szerbek és Szerbia bűnösségét keresik, miközben a lényeg, a koszovói szerb községek közösségének létrehozása nem valósult meg: „11 év, ami idő alatt Szerbia gyorsabban fejlődött és haladt előre, mint mások. De valótlanságok, hazugságok, hazugságokkal történő terrorizálás 11 éve is ez az időszak, amelyeket a prištinai vezetés és az Európai Unió együtt vitt véghez rajtunk. 11 év, ennyi idő alatt nem valósult meg a brüsszeli megállapodás lényege, a szerb községek közösségének a létrehozása.” 

Vučić szerint a hozzáállás nem fog változni. Szerbiára eközben az a feladat vár, hogy katonailag és gazdaságilag is tovább erősödjön – emelte ki a katonai gyakorlaton mondott beszédében. 

Vihar
Milorad Dodik
Miloš Vučević
Aleksandar Vučić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.