Ugrás a tartalomra

Vučić a szlovén elnökkel tárgyalt

2023.06.15
13:37
2023.06.15
16:27
Forrás
Pannon RTV
A koszovói helyzet és Szerbia európai integrációja volt a fő témája Nataša Pirc Musar szlovén elnök és Aleksandar Vučić találkozójának.

Szlovénia elnökét a szerb államfő a Szerbia Palota előtt várta. Kétnapos látogatásra érkezett Belgrádba. A négyszemközti megbeszélést követő sajtótájékoztatón Vučić elmondta, az európai uniós csatlakozás és az észak-koszovói történések mellett tárgyaltak még Szerbia és Szlovénia infrastrukturális együttműködéséről is. Prištinával kapcsolatban Nataša Pirc Musar azt mondta, a párbeszéd az egyetlen út, ehhez pedig Koszovóban mindenképp meg kell alapítani a Szerb Községek Közösségét.

Hozzátette, az Európai Unió felé vezető úton pedig Szlovénia támogatja Szerbiát. A felek egyetértettek abban, hogy a két ország közötti kapcsolat kiváló.

„Ami a gazdasági kapcsolatokat illeti, azok rendkívül jók. Idén kétmilliárd körüli kereskedelmi forgalomra számítok, ami Szlovéniát Szerbia egyik legfontosabb partnerévé teszi. Szeretnék köszönetet mondani Szlovéniának és a szlovén cégeknek, amelyek az országunkban nagyberuházásokat hajtottak végre. Szlovénia az egyik legnagyobb befektető Szerbiában, ugyanakkor azt is gondolom, hogy Szerbiában egyre több üzletember van, aki Szlovéniában szeretné befektetni a pénzét.”

Szlovénia
Nataša Pirc Musar

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.