Ugrás a tartalomra

XX. tisztújító közgyűlését tartotta a Vajdasági Magyar Szövetség

2024.03.02
13:21
2024.03.02
18:53
Forrás
Pannon RTV
A közgyűlést dr. Pásztor Bálint, a párt megbízott elnöke nyitotta meg.

A közgyűlési ülések között eltelt időszak munkájáról dr. Pásztor Bálint beszélt elnöki beszámolójában. A politikus szombat délelőtt, a tisztújítás kezdetén mint a VMSZ megbízott elnöke hangsúlyozta, azért vannak most Zentán, mert itt alakult meg a párt. A mostani Tisztújító Közgyűlésen 9 és fél hónapról lehet csak beszámolni, a szokásos négy év helyett - magyarázta dr. Pásztor Bálint. Ennek oka, hogy a tavalyi, május 20-i tisztújító után októberben elhunyt az akkori elnök, Pásztor István, akire egyperces néma csenddel emlékeztek.

„Rengeteg munka, vállalásaink teljesítése, kihívások, tragédia, összefogás, sikeres megmérettetés és a rend megteremtése. Mindez az elmúlt alig több mint 9 hónapban, mindezek jellemezték a hétköznapjainkat. Mindezek jellemezték azt a küzdelmet, amelyet a vajdasági magyar közösségért folytattunk mi a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai.”

Beszámolójában dr. Pásztor Bálint felelevenítette a közös vállalások teljesítését, a küzdelmeiket, a csatákat, amelyek mögöttük vannak. Kitért a 2023. június 20-án megalakult Szerb-Magyar Stratégiai Tanács fontosságára.

„A Szerb-Magyar Stratégiai Tanács annak a nemzetközi kétoldalú szerb-magyar egyezménynek a következménye, amelyről mi a VMSZ-ben is felszólaltunk a köztársasági parlamentben és amely vonatkozásában tudtuk, hogy ez egy történelmi jelentőségű egyezmény és ez egy történelmi jelentőségű tanács. Ilyen stratégiai együttműködési tanácsa jelen pillanatban Szerbiának csak Magyarországgal, Magyarországnak pedig csak Szerbiával van.”

A többi között a noszai Művelődési Ház tavaly augusztusi átadásáról is beszélt dr. Pásztor Bálint, amelyben a Vackor óvoda kihelyezett tagozata is működik. A politikus kitért a palicsi akvapark megnyitására is, amely idegenforgalmi szempontból jelentős.

„A palicsi akvapark azt bizonyítja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nemcsak az identitás megőrzés területén képes nagyokat álmodni, és ezeket az álmokat megvalósítani, hanem ahhoz is értünk, abban is jók vagyunk, hogy a régiónk, a városaink, a községeink, a településeink idegenforgalmi kínálatát bővíteni tudjuk. A településeinket visszahelyezzük az idegenforgalom térképére, nemcsak helyi, regionális, hanem annál szélesebb kontextusban is. Szeretném ezúttal is világosan és egyértelműen kimondani, ha az előző önkormányzati választásokat követően a Palics Park Kft. közgyűlése elnöki tisztségét nem Pásztor István töltötte volna be, akkor a Palicsi akvapark 2324-ben sem valósult volna meg.”

2023 októberében 8 év küzdelem után eltűntek a migránsok a vajdasági településekről, amelyben a VMSZ-nek jelentős szerepe volt - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint. A politikus hozzátette, Pásztor István néhai elnök október 30-i halála után azonnal reagálni kellett az előrehozott köztársasági és tartományi parlamenti választásokra.

A párt megerősítette kapcsolatát Magyarország Kormányával is, amellyel három témában értek el komoly sikereket - hívta fel erre a figyelmet a politikus. Ezek: a Horgos-Röszke közúti határátkelőhely egész napos nyitva tartása, a Prosperitati Alapítvány újabb pályázatainak kiírása, valamint a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal megnyitása.

A tervek szerint zajlik ezen kívül a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése is - tette hozzá a VMSZ-es politikus. Dr. Pásztor Bálint emellett beszélt még a Magyar Szó újvidéki székházának felújításáról is.

Emellett a 2023-as választásokról is beszélt, amely után sikerült megőriznie a súlyát a pártnak tartományi és köztársasági szinten is. A tartományi parlamentben 9, a köztársaságiban pedig 6 mandátumot sikerült szerezniük. A koalíciós tárgyalások azóta megkezdődtek a Szerb Haladó Párttal - tette hozzá dr. Pásztor Bálint.

VMSZ
tisztújító közgyűlés
Dr. Pásztor Bálint

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.