Ugrás a tartalomra

Történelmi sikerek a 110. évadban - Európa Liga csoportkört játszik a TSC

2023.09.19
21:15
Forrás
Pannon RTV
110 éves jubileumi évében sikert-sikerre halmoz a topolyai TSC. Másodikok lettet a szerb Szuperligában, Bajnokok Ligája selejtező játszottak, most pedig az Európa Liga csoportkörére készülnek.

Az első topolyai focicsapatot 1912-ben alapították, amely hivatalosan 1913-tól kezdte meg működését Topolyai Sport Club, vagyis TSC néven. A klub első támogatója pedig Beer Károly volt, aki az első labdát adományozta a csapatnak.

1930-ban a „TSC” neve megváltozott és a „JAK” vagyis Jugoszláv Atlétikai Klub néven futott tovább.

A 30-as években elkezdték az új sportpálya építését a Városi parkban. Ez volt az egykori Városi stadion.

1942-től a sportklub a Magyar másodosztályban versenyzett, és egyből a második helyen végzett.

A II világháború után a klub „Egység”, majd 1951-től „Topolya” néven futott. Kiemelkedőek voltak a szabadkai ligában, majd a Szerb ligában is.

1974-ben a csapat neve ismét megváltozott. Ekkoriban FK „AIK” néven hatalmas sikereket értek el a játékosok, ugyanis a Jugoszláv Szövetségi másodosztályba is bejutottak. Ez klubtörténetük egyik legnagyobb sikere.

A nehéz gazdasági körülményeknek miatt 2003-ban a felnőtt csapat szüneteltette munkáját, csak az utánpótlás csapatok léptek pályára.

A csapat 2005-ös újraélesztése után egyesült a Bajsa Labdarúgóklubbal és FK „Topolya” néven folytatták munkájukat. A 2005/2006-os és a 2006/2007-es idényben a serdülők Vajdaság legjobbjai voltak, a felnőtt csapat pedig a Vajdasági Labdarúgó Liga „Északi” csoportjában állhatott a dobogó legfelső fokára.

Ezt követően a felnőtt csapat számára a 2010/2011-es idény hatalmas sikert hozott, ugyanis bejutottak a Szerb Ligába. 2013-ban pedig a klub fennállásának 100. évfordulója alkalmából visszavette az eredeti FK „TSC” nevet.

A TSC számára az igazi áttörést azonban a labdarúgó akadémia megalapítása jelentette. A sportközpontot 2018 szeptemberében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Zsemberi János, a TSC elnöke közösen adták át. Zsemberi János háláját fejezte ki a magyar államnak az akadémia felépítéséhez nyújtott anyagi, valamint szakmai támogatásért.

Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt - szögezte le Orbán Viktor.

A Labdarúgó Akadémia ünnepélyes átadását követően a TSC Cup elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó torna következett. Ennek döntőjébe végül a Puskás Akadémia és a Osijek együttese jutott be. A finálét az eszékiek nyerték 2:0 arányban. A győztesnek járó kupát Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke adta át.

A dobogó második fokára felálló Puskás Akadémia ifjúsági csapatának tagjai elégedettek voltak a szervezéssel.

Az akadémián pedig komoly munka zajlik, kiváló feltételek mellett.

A TSC Labdarúgó Akadémián a Kárpát-medencei akadémiai rendszer egységes szakmai programja alapján, de területspecifikusan dolgoznak, alkalmazva a lehető legmodernebb módszereket.

A fiatalokkal pedig nem csak az akadémián zajlik a munka, hiszen a TSC-nek több alközpontja is van Vajdaság-szerte. Muzslyán is jobb körülmények között, új műfüves pályán edzenek a fiatal tehetségek.

Tóthfalu is az alközpontok közé tartozik, ahol az elmúlt években szintén komoly sportfejlesztések valósultak meg, így a település is fejlődik.

Az új futballpálya és a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése a topolyai TSC alközponti rendszerének keretein belül valósult meg.

A közösségépítés egyik legfontosabb területe ma már a sport, az, hogy a fiatalokat a sportra neveljük és Tóthfalu ezen az úton halad - mondta Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az akadémiai rendszerrel együtt pedig a TSC felnőtt csapata is folyamatosan fejlődött. A 2018/2019-es szezonban Szabó Zoltán irányításával sorra jöttek a győzelmek és csapat bajnoki címet ünnepelhetett, amivel feljutottak a szerbiai elitbe, a Szuperligába.

 A TSC a felújított zentai stadionban kezdte meg a Szuperligás küzdelmeket. Nem is akár hogyan, hiszen sokáig az élen álltak, végül pedig a negyedik helyen zártak, így bebiztosítva az európai kupaselejtezőt.

A topolyaiak az Európa-liga első selejtezőkörében Moldovában vendégszerepeltek, ahol 2:0-ra verték a házigazda Petrocubot, ezzel pedig tovább is jutottak, hiszen a koronavírus-járvány miatt, visszavágó, nem volt.

A TSC játékosai Belgrádig ünnepelték a Petrocub elleni győzelmet. A landolást követően pedig igazi meglepetés is volt. A csapat szurkolói ugyanis a repülőtér előtt várták kedvenceiket.

Az Európa Liga második selejtezőkörében a TSC már hazai pályán játszhatott, ezúttal a bukaresti FCSB ellen. Drámai meccset játszott a két csapat, a 4:4-es eredménnyel záruló 90 percet követően, jött a hosszabbítás, amely újabb 2-2 gólt hozott, így 6:6-os döntetlennel lett a vége. A 11-es párbajt végül a románok nyerték, Banjac kihagyott büntetőjét követően.

A munka pedig nemcsak a zentai pályán, hanem néhány kilométerrel távolabb Topolyán is gőzerővel zajlott. A TSC Aréna hónapról hónapra egyre jobban festett, és kezdte felvenni végső formáját. A jó hírek mellett, azonban rosszak is érkeztek. 2020. december 15-e nagy törést jelentett a topolyai klub életében, ugyanis elhunyt Szabó Zoltán, a csapat vezetőedzője. Nem sokra rá Árok Ferenc a klub tiszteletbeli elnöke is eltávozott az élők sorából. Kettejük emlékét szobrok őrzik az akadémia bejáratánál.

2021. szeptember harmadika azonban már piros betűs ünnep a klub történetében, ugyanis ezen a napon avatták fel a TSC Arénát. A pályán Zsemberi János, a TSC klubelnöke, Kovács István, a topolyaiak és Nyilasi Tibor, a Ferencváros volt játékosa vágták át a szalagot. Kovács István, a topolyaiak, míg Nyilasi Tibor, a Ferencváros színeiben 1980-ban játszottak egymás ellen. Akkor 2:2-es döntetlen született.

TSC-nek a 2021-2022-es szezon végül nem a legjobban végződött, ugyanis az utolsó fordulóban maradtak le az európai kupaselejtezőkről, amikor is hazai pályán 2:0-ra kikaptak a Vojvodinától és a 6. helyen zártak. Egy évvel később azonban a sors igazi revansot hozott a topolyaiaknak hiszen a rájátszás utolsó fordulójában ismét a Vojvodinával találkoztak. Ekkor azonban már a döntetlen is elég volt ahhoz, hogy a TSC megőrizze második helyét a bajnokságban. Indulhatott az ünneplés Topolyán, hiszen a csapat a BL selejtezőt érő második helyen zárta a szerbiai Szuperliga küzdelmeit.

A sorsolás végül úgy hozta, hogy a TSC a portugál Bragaval került össze a BL harmadik selejtezőkörében. A párharc első meccsét pedig idegenben kellett lejátszani. A Braga és a TSC összecsapását a hazai csapat kezdte jobban, és már a mérkőzés elejétől komoly fölényben játszottak, amelynek eredményeként a portugálok magabiztos 3:0-ás győzelmet arattak a topolyaiak ellen a BL harmadik selejtezőkörében.

A történelmi nap pedig eljött, 2023. augusztus 15-én Bajnokok Ligája meccset láthatott a topolyai közönség a TSC Arénában. A TSC az első 5 percben két helyzetet is kialakított, de a lövések elkerülték a Braga kapuját. Ezt követően azonban jöttek a portugálok és az első támadásából megszerezték a vezetést. A meccsen a portugálok 4:1-re nyertek Topolyán, és 7:1-es összesítéssel jutottak tovább a BL negyedik egyben utolsó selejtezőkörébe.

A TSC gyorsan kiheverte a BL-ből való kiesést és bajnokságban újabb három győzelmet húzott be, amivel élre álltak a tabellán megelőzve a Crvena zvezdát és a Partizant.

A TSC-re pedig őszre kőkemény meccsek várnak az Európa Ligában, a topolyaiak szeptember 21-én a West Ham ellen lépnek pályára Londonban, majd pedig októberben két hazai meccs következik a görög Olympiacos, majd pedig a német Freiburg ellen.

A Közügyekben Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója az első londoni csoportmeccs előtt nyilatkozott.

Európa Liga
TSC 110
Palágyi Szabolcs

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.