Ugrás a tartalomra

50 éves jubileumát ünnepli az Újvidéki Színház

2023.10.28
07:56
2023.10.28
17:29
Forrás
Pannon RTV
A jubileum kapcsán egy szűkebb körű tanácskozást tartottak, amelynek témája az ötven éve alakult színház múltja és jelene, majd ezt követően a színház előcsarnokában egy kiállítást is megtekinthetett a közönség.

A tanácskozáson szó volt a színház épületéről, a kezdeti nehézségekről, de néhány kedves emléket is idéztek a múltból. Dr. Káich Katalin művelődés- és színháztörténész a korabeli vajdasági magyar sajtóban megjelent újságcikkekből, beszámolókból merítve tartott beszédet a színház megalakulásának előzményeiről.

„Szükség volt egy olyan színházra is amely nem repertoár színház, mint amilyen volt a szabadkai, amely ebben az időben évente 400 előadással járult hozzá a magyar kultúra építéséhez. Nem csak Vajdaságban hanem Horvátországban és Szlovéniában. Túlterheltek voltak a színészek, ezért ki kellett találni, létrehozni az Újvidéki Magyar Színházat azért, hogy tehermentesítsék a Szabadkai Népszínházat és egy olyan profilú színház alakuljon mint amilyen az Atelje 212.”

A közönség egy régi képekből és plakátokból álló kiállítást is megtekinthetett, amelyet Vajda Tibor nyitott meg, aki az Újvidéki Színház első előadását rendezte. A Macskajaj című előadás bemutatója 1974. január 27-én volt.

„Ez a színház nem szűnhet meg. Ez egy olyan fajta valami ami életképes és ami önmagát szüli újra, ami untig elég ahhoz, hogy legyen és mihelyt van miértje és van akinek csinálja az ember akkor érdemes csinálni. Ez akkor fog megszűnni amikor már nem lesznek magyar ajkúak, vagy olyan ajkúak akiket érdekel a színház.”

Az Újvidéki Színház új igazgatója, Urbán András, hangsúlyozta, hogy a színház, annak ellenére, hogy számos kihívással nézett szembe, idővel a város életének szerves részévé vált.

Urbán András, igazgató, Újvidéki Színház: „Ami elsőre eszembe jut az az, hogy gratulálok Újvidék, tehát ez nem semmi , hogy egy kisebbségi színház itt ebben a városban 50 év után is működik, és úgy működik, ahogy működik. Ez egy olyan intézmény, ami szerintem mondhatni, hogy valószínűleg az országban, a régión belül a legtöbbet játszik különböző helyeken vendégjátékot és szerintem az elsők között lehet ami a díjakat is illeti.”

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a jövőben is elkötelezettek maradnak a színház folyamatos fejlesztése és növekedése mellett, és kiemelte, fontosnak tartják a magyar közösséggel való szorosabb és erőteljesebb kapcsolat kialakítását.

Újvidéki Színház
Újvidék
jubileum
Káich Katalin
Vajda Tibor
Urbán András

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.