Ugrás a tartalomra

Bemutatta első lemezét a Flaman-Hézső citeraduó Szentmihályon

2024.04.21
10:56
2024.04.21
16:24
Forrás
Pannon RTV
Rendhagyó módon a szentmihályi katolikus templomban tartották meg szombat este a Flaman-Hézső citeraduó első lemezének a bemutatóját.

Az eseményen megjelentek a kiadványon közreműködő népzenészek, eljöttek a citeramuzsika művelői és kedvelői. A szentmihályiak érdeklődésének köszönve pedig megtelt a Szent Mihály főangyal temploma.

A Nagybecskerekhez közeli, nyolcszáz lelket számláló kertészfalu egész napja ennek az eseménynek a jegyében zajlott.

Flaman István, Bodor Anikó-díjas citerás, Szentmihály: „Nagy örömömre szolgál, hogy végleg elérkezett ez a nagy nap, már így mondjam, hogy a lemezünk bemutatóra kerül itt, a Szent Mihály főangyal templomban. Szándékosan választottuk ezt a helyet, mivel, hogy valójába Zsoltival a barátságunk a tóthfalusi plébánián, valójába a tótfalusi táborban kezdődött.”

A lemezkorong a két népzenész négy évtizedes közös munkájának eredménye.

Hézső Zsolt, Bodor Anikó-díjas citerás, Zenta: „Bodor Anikótól megtanultuk, még a kezdetek kezdetén, hogy először tanuljuk meg a saját hagyományainkat, tanuljuk meg a saját dalainkat. És, hogyha a saját dalainkat már nagyon tudjuk, akkor esetleg merészkedjünk át más tájegységekre is. Ez a CD-n is tükröződik. Nagy többségében vajdasági dalok vannak.”

A szép emlékű Vajdasági Citerazenekarban kezdték a pályafutásukat, annak megszűnése után ketten folytatták. Most csatlakozott hozzájuk a citerazenekar két másik egykori tagja: a szenttamási Fehér Popovity Emma és a temerini Tóth Lívia.

„Most újraéljük azokat a fellépés előtti izgalmakat, amiket anno. Amiket talán el is felejtettünk, merthogy idővel az ember a színpadon csak adaptálódik és hozzászokik a hangulathoz. De itt most valamiért bennünk van újra.”

Az est házigazdája a Csókáról elszármazott Borsi Ferenc, a magyar kultúra lovagja, az Óbudai Népzenei Iskola mentortanára volt, aki közreműködött a citeraduó kiadványán.

„Kitartóak voltak és végül is napvilágot látott a Csárda, csárda, tetejetlen csárda című CD lemez. Párját ritkítja, nem tudok magyar nyelvterületről ilyen vállalkozásról. Hogy hagyományos játékmóddal, hagyományos zenei anyagot rögzítsenek.”

A lemez megjelenését a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség felkarolta és támogatta.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Egy nagyon jó közösség és egy nagyon jó közönség fog itt a mai napon összejönni. Olyan zenésztársak együtt muzsikálásáról beszélünk, amit az albumon is visszahallgathatunk. Amely barátságról szól, ennek a vidéknek a szeretetéről, az itteni, nem is csak a vajdasági, hanem az egész Délvidéknek a hagyományanyagához való hűségről is szól.”

A műsorban fellépett még Dudás Kata népi énekes Topolyáról, Szabó András népzenész Temerinből és a Szentmihályi kórus.

Szentmihály
Flaman-Hézső citeraduó
lemezbemutató
Flaman István
Hézső Zsolt
Tóth Lívia
Borsi Ferenc
Óbudai Népzenei Iskola
Sutus Áron
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
VMMSZ
Dudás Kata
Szabó András

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.