Ugrás a tartalomra

Csillagrege - könyvbemutató Muzslyán

2023.12.07
08:47
2023.12.07
16:53
Forrás
Pannon RTV
A Csillagrege - Advent a Kárpát-medencében című könyv bemutatójával várták a Mikulást a bánáti gyerekek.

A muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színháztermében együtt játszottak, táncoltak és énekeltek Balatoni Katalin magyar köznevelési helyettes államtitkárral, a Csillagrege szerzőjével.

A könyvbemutatót az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében tartották meg.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Nagyon örülünk, hogy Balatoni Kata oktatáskutató, illetve államtitkár-helyettes itt van, eljött, és egy kellemes délutánt fog a gyermekek és a családok számára tartani. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a szórványban is egy ilyen jellegű programot hozzunk a családok és a gyermekek számára. Hiszen az ünnep, a hagyományaink, azok az összetartás érzését erősítik, és a közösséget éltetik.”

A rendezvény ünnepélyesebbé tette a várakozás idejét a szórványban élő gyerekek számára.

Vidrács Krisztina, helyi szervező, Muzslya: „Muzslyai és szentmihályi gyermekeket hívtunk meg erre az eseményre. Ötven gyerekre számítunk. A kiscsoportos óvodásoktól, öt éves kortól egészen a másodikos diákokig, akiket megszólítottunk, hogy szüleikkel együtt vegyenek részt a Csillagrege könyvbemutatón, valamint egy interaktív tánc és énekes foglalkozáson.”

A Csillagrege - Advent a Kárpát-medencében című kötet 2022-ben jelent meg, többéves kutatás eredménye.

Balatoni Katalin, magyar köznevelési helyettes államtitkár, a Csillagrege szerzője: „Azt tapasztaltam, hogy nem igazán tudunk mit énekelni az adventi időszakban. Akkor elhatároztam, hogy majd nekikezdek egy gyűjtőmunkának. Éveken keresztül összegyűjtöttem olyan dalokat, mondókákat és köszöntőket, amelyek az óvodás és kisiskolás korosztálynak kiválóan alkalmasak arra, hogy megismerjék advent szokásait, hagyományait, és nagyon fontos volt számomra, hogy ez szerte a Kárpát-medencéből töltekezzen, merítkezzen, hogy ebben is ki tudjuk fejezni összetartozásunkat.”

A közös foglalkozáson a gyerekek és a szülők mellett a helyi és a környékbeli magyar pedagógusok is részt vettek.

Csillagrege
könyvbemutató
Muzslya
Csillagrege - Advent a Kárpát-medencében
Mikulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:32, Frissítve: 20:08

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.