Ugrás a tartalomra

Dunán innen, Tiszán túl

2023.04.16
11:48
2023.04.16
17:00
Forrás
Pannon RTV
Horgos adott otthont idén is a XII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjének. A legjobbak részt vehetnek a döntőben, amelyet Erdélyben rendeznek meg.

Több mint 250 gyerek részvételével tartották meg a Dunán innen, Tiszán túl délvidéki elődöntőjét. A felsőhegyi Gombos Lara népmesével készült a vetélkedőre. „Én azért szeretem a népmesét, mert azon lehet változtatni, meg nagyon szeretem a népmeséket. A cigány három feleségével készültem.”

A horgosi Bartók Ifjúsági Táncegyüttes is versenybe szállt. Az összeszokott társaság egy vajdaszentiványi táncot mutatott be. Biacs Balázs: „Nagyon szerettem eleve a kultúrát, azért kezdtem el táncolni, azért, hogy minél jobban megismerjem a településem, Vajdaságban és az egyéb területeken lévő néptánci folyamatokat és a viseletet is.”

A fiatalok két korcsoportban, népdal, népzene, néptánc és népmese kategóriában, szólóban, párban léphettek színpadra, de csoportos előadást is láthatott a közönség Horgoson. Csányi Tamara, programkoordinátor: „Az idei évben is, mint általában minden évben, a néptánc a legnépszerűbb, azután a népzene, illetve a népdal és a népmese. Kevesen vannak, de többen, mint az előző években, ezért ez örömmel tölt el minket.”

A fiatalokat szakmai zsűri értékelte. A rendezvény fővédnöke Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes volt. „Nagy örömmel látom, hogy ugyanúgy, sőt még jobban dübörög ez a mozgalom, és nagyon sok ügyes gyerek jött, különböző korosztályokban. Meglepődtem egyébként, hogy a kicsik korosztályában is mennyire ügyesen mozognak, és egészen felnőttesen. Kíváncsian várom majd a végét is. Nehéz lesz majd szerintem ezt így kategorizálni és zsűrizni.”

Azok a fellépők, akik a zsűri által kiemelt arany díjban részesültek, fellépnek a döntőben, amelyet Erdélyben rendeznek meg hamarosan.

Dunán innen Tiszán túl
népzene
népmese
népművészet
verseny
tehetségkutató
Horgos
elődöntő
Sebestyén Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.