Ugrás a tartalomra

Duplázott A hallgatás poétikája – elkezdődött a Desiré

2023.11.18
08:20
2023.11.18
17:06
Forrás
Pannon RTV
Bemutatóval indított a tizenötödik Desiré fesztivál Szabadkán. A Kosztolányi Dezső Színház A hallgatás poétikája című előadását Urbán András rendezésében a nyitónapon játszották először, majd rögtön utána, másodszor is.

A Kosztolányi Dezső Színház új produkciójával, a Hallgatás költészetével indított a Desiré fesztivál. Ezt az előadást az előző darabjuk, A látás költészete előzte meg, ahol az erős vizualitással, most pedig a hangokkal és a csendekkel foglalkoztak.

Urbán András, igazgató, Desiré fesztivál: „Az elejében az első koncepció azt kereste, hogy az emberi hang, még mielőtt szóvá változik, vagy irodalmivá, tehát mi a színház még mielőtt irodalom lesz, de aztán ez átváltozott a szó utáni hanggá. Azzá az artikulátlansággá, ami a beszéd után következik.”

Kucsov Borisz azt mondja, egyáltalán nem könnyű és nagyon furcsa érzés egyáltalán nem beszélni a színpadon.

„Folyamatos keresgélés volt annak kapcsán, hogy hogyan tudjuk magunkat kifejezni beszéd, szavak nélkül csak pusztán hangokkal. Ezek is voltak a feladatok az improvizáció során, hogy egy érzést anélkül, hogy bármit is mondanál, hogy tudsz közvetíteni, milyen hangokkal tudod belőled kimutatni.”

Az esti nyitóbuli lángossal, borral, pezsgővel és a zentai OldSkullz rock együttes koncertjével fejeződött. A Desire fesztivál november 26-ig várja az érdeklődőket, részletes program a www.desirefestival.eu oldalon olvasható.

Desiré
Desiré Central Station
színház
Kosztolányi Dezső Színház
Urbán András
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.