Ugrás a tartalomra

JNS VTZ a Népkörben

2023.05.24
10:37
2023.05.24
15:48
Forrás
Pannon RTV
Kukorica Jancsi és barátai léptek színpadra a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Petőfi Sándor JNS VTZ-jét és a Fabula Rasa Színjátszó Grundot Nyári Ákos állította színpadra.

A címből kihagyták a magánhangzókat, a költeményből pedig az elbeszélő részeket, azaz a 2 dimenziós János Vitézt a 3. dimenzióba emelték.

János vitéz története igazi mese arról, hogyan is lehet az árva fiúból Tündérország királya. Kukorica Jancsi kalandokkal teli utazásán rablókkal, óriásokkal csatázik, megmenti a francia király lányát és végül visszakapja a legnagyobb ajándékot, szeretett Iluskáját. A Fabula Rasa Színjátszó Grund saját kortársaiknak készített előadást, dinamikus zenével, a Népkör Róna táncegyüttes tagjaival és látványos kosztümvilággal.

Nyári Ákos, rendező: „Az egész történeten végigvezet a mi előadásunk is. Megtalálható benne minden elem, de nem egy klasszikus szövegfelmondás lesz, mert a leíró részeket inkább megmutattuk. 2d-ből csináltunk 3d-ét.”

Az előadás készítésekor a színház patrónusait hívták segítségül, a zenét és a látványt. Tokodi Krisztofer eddig az elektronika világában volt otthon, most első alkalommal szerzett színházi zenét.

Tokodi Krisztofer, zeneszerző: „Mivel már egymillió János Vitéz volt, arra gondoltunk, hogy egy kicsit különlegesebbre alkotnánk a zenei részét is, ahogy Ákos is mondta, a darabnak a megvalósítását is, elég különlegesre oldottuk meg, hogy rendhagyó legyen, de arra jutottunk, hogy mivel mégiscsak a János Vitézről van szó népi elemet muszáj belevinni, hogy hangulatban is meglegyen a János Vitéz.”

Pósa Dominik saját maga jelentkezett a főszerepre.

Pósa Dominik, színjátszó: „Ez az első főszereplésem. Én vagyok a főkarakter az egész történetben. Ki akartam próbálni, hogy milyen érzés.”

Aki kíváncsi a Fabulások János Vitézére, az évad végéig még megnézheti a Népkörben.

JNS VTZ
Népkör
Népkör Magyar Művelődési Központ
Nyári Ákos
Tokodi Krisztofer
Pósa Dominik

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:42, Frissítve: 10:04

Gyorshajtók, lassítsatok!

Fokozott közúti ellenőrzést jelentettek be a következő napokra Szerbiában. Leginkább azt ellenőrzik a közlekedési rendőrök, hogy a sofőrök betartják-e a sebességkorlátozásokat.
19:32, Frissítve: 20:08

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.