Ugrás a tartalomra

Könnyűzenei estet szerveztek a belgrádi Collegium Hungaricumban

2023.10.17
10:42
2023.10.17
16:38
Forrás
Pannon RTV
A magyar kulturális központban a Balanyi Szilárd zongorista vezette Szilárd Piano Projekt adott koncertet.

A veszprémi születésű Balanyi Szilárd 2002-ben adta ki első önálló lemezét. Zongoristaként mások mellett együtt dolgozott a Quimby és a Heaven Street Seven zenekarokkal is. Belgrádban Galambos Dorina és Kiss Flóra vokalistákkal adott elő szerzeményeket.

Balanyi Szilárd, zenész, Magyarország: „Próbáltam úgy gondolkodni, hogy nyilván minél több angol nyelvűt, mert van egy pár, betenni. Ha esetleg valaki nem beszél magyarul, akkor neki is mondjon valamit ez a dolog. De szerintem a zene eleve közvetít valami érzésvilágot, érzelmet. Mindenképpen megfogja érezni az, aki hallgatja. Reményeim szerint valahol meg tudtuk érinteni az embereket. Én akkor már boldog vagyok, ha azt látom az embereken, hogy élvezik.”

A magyar könnyűzenei világ egyik legjobb zongoristájaként számon tartott zenész 2018-ban hívta életre a Szilárd Piano Projekt nevű formációt azzal a céllal, hogy intimebb, lecsupaszított formában is előadhassa dalait.

Kaszab Róbert, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Azt szerettük volna bemutatni a belgrádi közönségnek, minden érdeklődőnek, hogy a magyar kortárs könnyűzene milyen sokszínű, milyen tehetségek vannak benne. Szerettük volna, ha a mi kis zongoránkat itt munkára fogják, és egy olyan könnyű esti koncertre hívjuk meg a közönséget, amit szerintem mindenki kortalanul élvezhet.”

A csapat ebben a felállásban idén decemberben jelenteti meg első EP-albumát, amin az élő fellépéseken elhangzott dalok lesznek hallhatóak. Jövőre pedig európai körutat is terveznek.

Collegium Hungaricum
Belgrád
könnyűzene
Balanyi Szilárd
zongorista
Szilárd Piano Projekt
Galambos Dorina
Kiss Flóra
Kaszab Róbert

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:42, Frissítve: 10:04

Gyorshajtók, lassítsatok!

Fokozott közúti ellenőrzést jelentettek be a következő napokra Szerbiában. Leginkább azt ellenőrzik a közlekedési rendőrök, hogy a sofőrök betartják-e a sebességkorlátozásokat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.