Ugrás a tartalomra

Néprajzi konferenciát tartottak Kishegyesen

2023.07.07
18:24
2023.07.07
18:55
Forrás
Pannon RTV
Kishegyesen tartották a 2. közép-bácskai konferenciát a Kiss Lajos Néprajzi Társaság szervezésében.

Tíz előadást hallgathatott meg a közönség néprajzkutatók, helytörténészek prezentálásában, többek között szó esett a Ferenc-csatornáról, az ómoravicai rokonházasságokról, a sírversek üzeneteiről is. A találkozó egy átfogó kutatás része, hiszen Közép-Bácska egy viszonylag feltáratlan terület, ami a néprajzot illeti - mondta Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke. A kutatásokból a Magyar Tudományos Akadémia Támogatásával idén kötetet jelentetnek meg. 

Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság: „A népköltészeti kutatások alábbhagytak, eltolódtunk a kulturális antropológia irányába és a néprajz is a társadalomnéprajz felé ment, én magam is azt szeretem. Ez egy kicsit a szociológiát is érinti, de nagyon erőteljesen jelen van az identitáskutatás is mostanában, úgyhogy itt is lesznek előadások templomokról, nagyon érdekes, a verbászi templomot Paracki László fogja bemutatni, semmilyen adatunk nincs róla stb., azután a bajsai evangélikusokról is volt már nagyon szép előadásunk és Silling tanár úr a lakodalmi szokások nyelvezetét vizsgálta. Én a diverzitást kutatom, ez azt jelenti, hogy különbség, szokás változás, a betelepülőkkel foglalkozok, hogyan hatunk egymásra, vajon a többségi nemzet meg tudja-e változtatni a betelepültek szokásvilágát a mi arculatunkra.”

Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Szőke Anna
Kishegyes

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.