Ugrás a tartalomra

Pendergő koncert Adán

2024.04.14
11:43
2024.04.14
17:09
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági Aranypáva díjas Pendergő tamburazenekar adott koncertet Adán szombat este. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés.

A Pendergő tamburazenekar 2015 szeptemberében alakult a Szegedi Tudományegyetemen tanuló bácskai tamburásokból. Bár a zenekar összetétele mára átalakult, a fiatal zenészek sikere töretlen.

Apró Kristóf: „Az alapító tagok közül én vagyok, Csonka Balázs és Csuvik Oszkár, de a többiekkel is muzsikáltunk már együtt csak akkoriban ők más zenekarokban, más felállásokban zenéltek, majd utána gondoltuk, hogy jó lenne összeállítani a jelenlegi zenekarunkat és azóta már két lemezt is kiadtunk, számos koncerten, versenyen vettünk rész.”

A koncerten főként Vajdaságban és Bácskában gyűjtött dalok csendültek fel.

Csonka Balázs, a Pendergő tamburazenekar vezetője: „Ma este a vajdasági Tisza menti és a bácskai Duna menti tamburazenekari megszólalást fogjuk feleleveníteni, a múlt század nagyjából közepe tájáról. Ezen a vidéken akkoriban mindenfelé tamburazenekarok muzsikáltak. Mi is, az elmúlt kilenc évben ezért teszünk és szeretünk muzsikálni, hogy ezt tovább vigyük, a mai koncerten ezt fogjuk feleleveníteni. Illetve egy kis kitérő is lesz, mert Szlavóniából is fogunk kicsit muzsikálni.”

A tamburazenekar koncertjének az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör székháza adott otthont.

Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke: „Nagyon örülünk, hogy mi adhatunk otthont a Pendergő koncertnek, hiszen régi barátaink és ismerőseink, tulajdonképpen néhányan a tagok közül a Vadvirág tagjai is voltak, ma már nem, de nagyon szívesen jönnek vissza. Az együttműködés a zenekarral hosszú múltra tekint vissza.”

A Pendergő tamburazenekar koncertjeinek hatására az adai gyerekek közül többen kedvet kaptak a hangszer megismerésére. A Vadvirág által szervezett nyári táborokban a zenekar tagjai közül többen is oktatják a kis diákokat, tette hozzá Varga Lívia.

Pendergő zenekar
Ada
Apró Kristóf
Csonka Balázs
Varga Lívia

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.