Ugrás a tartalomra

A szecesszió ékkövei Szabadkán

2023.06.11
06:54
2023.06.11
16:58
Forrás
Pannon RTV
A szecesszió világnapja alkalmából nyílt kiállítás a Városháza előcsarnokában Szabadkán. A tárlatot Belgrádból hozták el az észak-bácskai városba. A képeken nemcsak Szabadka, hanem Újvidék és Belgrád szecessziós stílusú épületei is láthatók.

Szabadkán a Zsinagóga és a Városháza is a magyar szecesszió ékkövei közé tartozik - mondta Szűcs Balázs. A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója hozzátette, habár többféle szecessziós stílusirányzat is létezik, mint például a német és a francia, mégis a magyar szecessziós épületek azok, amelyekről Szabadka felismerhető. A kiállításon pedig emellett sok más épülettel is megismerkedhetünk.

„Ez a tárlat három városban mutatja meg a szecessziós épületeinket Szerbiában, de joggal nevezhetjük Szabadkát a szecesszió szerb fővárosának.”

A szecesszióban hangsúlyos a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, az élénk színek alkalmazása és az ismétlődés - magyarázta Dubravka Đukanović, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatója.

„A kiállítás fő célja ezeknek az épületeknek a bemutatása a nyilvánosságnak és a népszerűsítésük. A cél annak a hangsúlyozása is, hogy ennek a stílusnak az egyik alapvető jellemzője a díszesség.”

Szabadka épített örökségének megőrzése az elmúlt években is az egyik legfőbb hangsúlyt kapta a politikában - mondta dr. Pásztor Bálint. A szabadkai VKT elnöke kiemelte, hogy a kecskeméti Városháza is szecessziós stílusban épült, amelynek a felújítása 17 millió euróba került. A szabadkai Városháza felújításánál pedig szintén hasonló összegekben kell gondolkodni - magyarázta.

„Csak összehasonlításként mondom, hogy a Zsinagóga, ami egy grandiózus, gyönyörű, szintén szecessziós stílusban épült csoda, 3,5 millió euróból megújult, és emlékszünk, hogy milyen állapotban volt. Tehát rengeteg pénzről van szó. Megpróbálunk a nemzetközi forrásokra pályázni annak érdekében, hogy szakaszosan el tudjuk indítani a Városházának a felújítását.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, a szecessziós épületek megőrzése és azok megismertetése a nyilvánossággal mind hozzájárulnak Szabadka turisztikai vonzerejének növeléséhez.

szecesszió
szecesszió világnapja
Szabadka
Városháza
kiállítás
Dr. Pásztor Bálint
VKT
Dubravka Đukanović
Szűcs Balázs
Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet
Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:32, Frissítve: 20:08

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.