Ugrás a tartalomra

Szedjetek szét Zentán

2024.03.27
18:36
2024.03.27
19:32
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a Szedjetek szét című darab nyilvános főpróbáját a Zentai Magyar Kamaraszínházban. A bemutató csütörtök este hét órakor lesz.

A Szedjetek szét című előadás Domonkos István életművén alapszik. A költő még a hetvenes években vándorolt el szülőföldjéről, művei azonban arról tanúskodnak, hogy soha nem volt képes teljesen elszakadni Vajdaságtól.

Virág György, színész, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Három, négy héttel ezelőtt kezdtünk neki a felkészülésnek. Ez egy meglévő darab volt a Kosztolányi Dezső Színházban, Mezei Kinga rendezte azt az előadást, aki immár több mint egy éve a Zentai Magyar Kamaraszínház művészeti vezetője, és elhoztuk ezt az előadást ide is, az itteni stábbal újítottuk fel. Én a Norvo nevű karaktert játszom, aki zenész, hiszen egy zenész bandáról szól részben az előadás.”

Domonkos írásaiban egyaránt megfogalmazódnak az otthonmaradás és a szülőföld elhagyása mellett szóló érvek, a kötődés és az is, hogy sohasem vagyunk elégedettek azzal, amink van. Művei az évek során sem veszítettek aktualitásaikból, napjainkban talán időszerűbbek, mint valaha. A darabban Skatulya Mihály karakterén mutatják be ezt a kettősséget.

Pálfi Ervin, színész: „Skatulya Mihály egy zenész, egy roma származású zenész, egy vajdasági zenész, aki lent játszik egy jazz csapattal a horvát tengerparton, és egy nagyon vehemens, egy nagyon temperamentumos karakterről van szó, aki nagyon intenzíven éli meg az életet.”

Az előadásban megjelenő karakterek megalkotásánál arra törekedtek, hogy a nézők számára sem legyenek idegenek.

Mezei Kinga, rendező, művészeti vezető, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Ezek a szerepek nagyon mi vagyunk. Tehát olyan karakterekről van szó, akik minden nap szembe jöhetnek velünk az utcán, ismerjük őket testközelből, a barátaink. Úgyhogy nem idegenek számunkra ezek a karakterek, akik ebben az előadásban színpadon vannak.”

A Szedjetek szét premierje csütörtökön este hétkor lesz a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

Zentai Magyar Kamaraszínház
Virág György
Pálfi Ervin
Mezei Kinga
Zenta
főpróba
bemutató
Domonkos István
Kosztolányi Dezső Színház

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.