Ugrás a tartalomra

Több mint 700 fellépő a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn

2024.04.13
21:48
2024.04.14
16:48
Forrás
Pannon RTV
A 39. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt tartották meg ma a törökbecsei Művelődési Házban. A gyermek és ifjúsági vetélkedőre összesen 730 fellépő érkezett 32 településről és 50 intézményről.

Összesen 135 műsorszámot követhetett végig a zsűri több kategóriában. 39 énekszólista és kettős, 45 énekegyüttes, 27 kisegyüttes és 24 hangszeres szólista és kettős mutatkozott be a versenyen. Gulyás Annamária a moholi Róna tamburazenekarban nagybőgőn játszik. A csapattal moholi dalcsokrokat készítettek a versenyre.

„Igazából én nyolc évet prímtamburáztam és egy hirtelen ötlet jött, mert nagyon sokáig nem volt bőgősünk a nyolc év alatt. Nem találtunk senkit és mivel én voltam a legidősebb akkor mondtam, hogy leszek én. Ez nagyon hirtelen jött, egy másodperces reakció volt, de úgy döntöttem, hogy igen és nem bántam meg. Azóta tamburázok és nagybőgőzök is egyaránt.”

Csasznyi Imre másodszor vett részt a versenyben felkészítőtanárként. Idén a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Sulyom tamburazenekarát segítette, akik Sárközi dallamokkal léptek színpadra.

„Aki ide bejön és benne van, az tényleg egy családra talál. Nem akarok ilyen nagy szavakat használni, de tényleg ezt tudom mondani, mert itt is folyamatosan ahogy találkozunk a csoportokkal, nem vetélytársak és versenytársak vagyunk, hanem egymást bátorítjuk, egymástól tanulunk folyamatosan. Én úgy érzem, hogy az utóbbi években egy kicsit eltávolodtunk a hagyományoktól és most ezek a gyerekek újra kezdik ezt érezni.”

A zsűritagok a színpadi megjelenést, a hangszer- és énekhang tisztaságát, valamint a tájegységek és dalok választását is figyelembe vették a pontozáskor.

Kelemen Zsolt, zsűritag: „Nagyon örülök, hogy az idén is látok fejlődést: A 23 szám ami eddig lement határozottan mutatja, hogy nagyon jó úton halad az együttesek munkája, illetve az oktatók jó irányba terelik a gyerekek nevelését.”

A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, valamint a Vajdasági Rádió és Televízió szervezi.

Szabó Gabriella, szervező: „Nagyon büszkék vagyunk erre a rendezvényre, hiszen kezdettől fogva szinte elenyésző volt az a műsorszám, ami nem ide való. Itt tiszta forrásból merített népdalokat várunk és ezt is hozzák a felkészítők, akik valamikor maguk is részt vettek, most meg már felkészítőként jönnek, tehát megvan ez a folyamatosság, és remélem, hogy még egy hosszú ideig meg is lesz.”


Minden kategóriában kiosztásra kerültek a bronz, ezüst és arany oklevelek.

Szólj síp szólj!
népzene
Csasznyi Imre
Kelemen Zsolt
Szabó Gabriella
Törökbecse

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.