Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarság helyzetelemzése

2023.05.09
20:01
2023.05.09
20:14
Forrás
Pannon RTV
Gábrity Molnár Irén: Kutatások metszete (A vajdasági magyarság helyzetelemzése) című könyvét mutatták be a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az est vendége volt a szerző, a kiadványt pedig Káich Katalin méltatta.

Az adatfeldolgozáshoz a korábbi népszámlálási adatokat használta a szerző, mert a kézirat már korábban elkészült. A könyvben Gábrity Molnár Irén összefoglalta a vajdasági magyarság pozicionálását és pozícióvesztését. Azt mondta, a könyv egyik témakörében az ifjúságkutatás, a fiatalok jövőképe, elvándorlási szándéka, identifikálódása van a központban. Majd a magyarság anyanyelvi képzésének fontosságát elemzi a kötet.

„Megállapíthatjuk, hogy a vajdasági magyarok képzettebbek, írás tudottabbak. Pont az értelmiségeink, szakembereink nagy része külföldön van, és ezt a veszteséget pótolnunk kell. Nagyon kell igyekezni, hogy pótoljuk ezt a képzettségi szempontot. Tudjuk, hogy hiányoznak a medikusok, jogászok, közgazdászok, pedagógusok, történészek, szociológusok. Gyakorlatilag tehát a társadalmi pozicionálásunknak nemcsak a szerbiai munkaerőpiacon elfoglalt hely, hanem a gazdasági képesség is fontos, amellyel fennmaradunk, egy biztonságos jövőkép rajzolódik ki előttünk.”

Van lehetőség beruházni, céget nyitni, vállalkozni, ezek a dolgok emelnék a vajdasági magyarság pozicionálását, tette hozzá. A könyv egy helyzetfelmérése a magyaroknak, amely a 10-15 évvel ezelőtti korszakot jelenti, és ebben megfogalmazódtak mindazok a problémák, amelyek kísérik a vajdasági magyarság életét mind a mai napig, részletezte a kiadványt méltató Káich Katalin, nyugalmazott egyetemi tanár.

„A könyv csak most jelent meg, ez nagyon nagy kár, mert hogyha előbb jelenik meg, akkor mindazok a tanácsok, és mindazok a feladatok, amelyeket Gábrity Molnár Irén megfogalmazott ebben a könyvben, segíthettek volna abban, hogy a népességfogyás ne legyen ilyen drasztikus, mint amilyen az utolsó számláláskor ez tetten érhető.”
 

A könyv az elvándorlást is részletesen elemzi, amelyet a vajdasági magyarság legnagyobb problémájaként nevez meg a szerző, hiszen 70 ezerrel lettünk kevesebben az utóbbi 11 év lefolyása alatt. A fiatalok ugyanis nem érzik magukat biztonságban, nem látják itt a jövőjüket. A szerző szerint egy visszavándorlási programon kellene dolgozni, hogy azok a külföldön élő szakemberek, akik nem mondtak le arról, hogy vajdasági magyarként egyszer visszatérjenek, mielőbb meglássák azt a lehetőséget, hogy itthon is lehet boldogulni és családot alapítani.

A vajdasági magyarság helyzetelemzése
Gábrity Molnár Irén
Kutatások metszete
Népkör Magyar Művelődési Központ
Népkör
Káich Katalin

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:08, Frissítve: 13:25

Ha olcsó, akkor hamis?

Általában mintegy 40 százalékkal növekszik a fogyasztás az ünnepi időszakban, ilyenkor pedig a hamis termékek is nagyobb mennyiségben jelenhetnek meg.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.