Ugrás a tartalomra

Verssel ünnepelték meg a tolerancia napját Óbecsén

2023.11.15
17:41
2023.11.15
19:01
Forrás
Pannon RTV
Tizenhatodik alkalommal tartották meg ma az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a tolerancia-napi szavalóversenyt. Az idei rendezvényen csaknem száz általános iskolás tanuló vett részt. November 16. a tolerancia nemzetközi napja.

A magyar nyelven tanuló diákok szerbül, a szerb osztályba járó tanulók pedig magyarul mondtak verset az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a tolerancia-napi szavalóversenyen. Bertalan Zsuzsanna tanító három alsós diáklánnyal érkezett Bácsföldvárról.

Bertalan Zsuzsanna, osztálytanító, Svetozar Marković Általános Iskola, Bácsföldvár: „Az egyik közülük kínai, aki szerb nyelven jár iskolába, de magyar nyelvet is tanul, mivel az iskolánkban magyar és szerb tagozatok is vannak. Ezek a gyerekek tudják, hogy mi a tolerancia, ha pontosan a szó értelmét nem is, de átélik és barátkoznak, még nincs náluk gátlásosság, ami talán megakadályozná őket a barátkozásban.”

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola szerbtanára, Sunčica Banjanin magyar anyanyelvű diákokat készített fel szerb versek szavalására. Az ő iskolájukban nem csak a versenyre készülve, hanem a mindennapokban is a tolerancia szellemében élnek a diákok.

Sunčica Banjanin, szerbtanár, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Azt gondolom, hogy mi meglehetősen sikeresen vezetjük a gyerekeket ezen az úton, ők nagyon jól feltalálják magukat ebben, nagyon toleránsak, nyitottak a különböző szokásokra, nyelvekre és ismeretekre, ezért azt gondolom, hogy a mi iskolánkban a tolerancia magas szinten van.”

A szavalóversenyen csaknem száz általános iskolás tanuló vett részt a községből.

Ricz Kasziba Beáta, munkatárs, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Az az alapelgondolás, hogy amit ismerünk, ahhoz másképp viszonyulunk és jobban szeretjük, ezért is fontos, hogy a másik nyelvén megszólaljunk, a másik irodalmát megismerjük. Valóban az a tapasztalatunk, hogy népszerű ez a szavalóversenyünk.”

A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint az óbecsei önkormányzat támogatta.

Óbecse
tolerancia napja
szavalóverseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.