Ugrás a tartalomra

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése javasolja Koszovó felvételét az Európa Tanácsba

2024.04.17
17:01
2024.04.17
18:58
Forrás
Pannon RTV
Az Európa Tanács Parlamenti ülésén Kovács Elvira VMSZ-es politikus is felszólalt.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jelentést fogadott el, melyben Koszovó felvételét javasolja az Európa Tanácsba. A kétharmados többséggel elfogadott jelentésben az is szerepel, hogy a Szerb Köztársaság Miniszteri Bizottsága fogadja el Koszovó tagsági kérelmét a szervezetben. Koszovó tagfelvételi kérelméről szóló véleménytervezetet a strasbourgi ülésen 131 képviselő támogatta, 29 nemmel szavazott, míg 11-en tartózkodtak a döntéstől.

A végső döntést Koszovó tagságáról az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának kell meghoznia, amely május közepén ülésezik. A képviselők korábban elutasították a szerb delegáció módosító indítványait, amelyek a felvételről szóló döntés elhalasztását kérték, valamint azt, hogy Pristina tagságának feltétele legyen a Szerb Községek Közösségének megalakulása. A jelentéssel kapcsolatban Miloš Vučević a szerb közmédia műsorában nyilatkozott.

„Amit tegnap Strassburgban láttunk, az a képmutatás fesztiválja és még egy szög a nemzetközi jog koporsójában és minden olyan szabálynak, amelynek számítania kéne. Nemcsak az Európa Tanács tegnapi szavazása a kérdés, hanem még rosszabb, ha meghallhatják a beszédeiket, hogy megpróbálják igazolni azokat, akik ezt indokolták.”

Az Európa Tanács Parlamenti ülésén Kovács Elvira VMSZ-es politikus is felszólalt. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében működő néppárti frakció alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Tanácsba való felvétel szigorú kritériumoknak való megfelelés eredménye lehet. Ezek a kritériumok a demokrácián, az emberi jogokon és a jogállamiságon alapszanak.

„Amikor Belgrád és Priština kapcsolatáról beszélünk, legalább négy, vagy öt párhuzamos valóságról beszélünk. A Koszovóban élő szerbek valóságáról, az albán lakosság valóságáról, az államok valóságáról, még a nemzetközi jelentések és állásfoglalások valóságáról is. A kérdés, hogy melyik pontban konvergálnak ezek a valóságok. Kétségtelenül, a fókuszpontban az átlagembereknek mindennapi élete és biztonsága kell, hogy legyen.”

Kovács Elvira hozzátette, az Európa Tanács tagjainak tiszteletben kell tartaniuk az emberi és a kisebbségi jogokat is.

Európa Tanács
Koszovó
felvétel
Kovács Elvira

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.