Ugrás a tartalomra

Az Európai Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagországok felvételére

2023.08.28
17:15
2023.08.28
20:53
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Bledi Stratégiai Fórumon elhangzott beszédében.

Az összejövetelen Ana Brnabić szerb kormányfő és a nyugat-balkáni országok más vezetői is jelen vannak. Charles Michel a Bledi Stratégiai Fórumon kijelentette: itt az ideje, hogy az Európai Unió a bővítéssel, mint az egyik fő kihívással foglalkozzon, hogy a jelenlegi és a jövőbeni tagállamok készen álljanak az újabb bővítésre az évtized végére.

Az idei fórum középpontjába a házigazdák a biztonságot helyezték, és azt, hogyan lehet megoldani a problémákat az alapvető szabadságjogok és jogok összeomlása nélkül. A vendégek a régióból és Európából, valamint Indiából és Kínából érkeznek. Szerbia miniszterelnöke vasárnap este a Robert Golob szlovén miniszterelnök által szervezett vacsorán vett részt, ahol rajta kívül jelen volt még Montenegró miniszterelnöke, Dritan Abazović, Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnöke, Borjana Krišto, a pristinai ideiglenes intézmények miniszterelnöke, Albin Kurti, Észak-Macedónia miniszterelnöke, Dimitar Kovacsevszki és Albánia miniszterelnöke, Edi Rama is. Az idei Bledi Stratégiai Fórum a „Szolidaritás a globális biztonságért” szlogen alatt zajlik.

Európai Unió
bledi stratégiai fórum
Charles Michel
Ana Brnabić

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.