Ugrás a tartalomra

Dodik: A boszniai Szerb Köztársaság függetlensége a válasz a Srebrenicáról szóló határozatra

2024.04.15
18:50
2024.04.15
18:56
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ-határozat alapján július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítanák. A határozatot az ENSZ április 17-én esedékes közgyűlésén terjesztik be és arról május 2-án szavaz majd a testület.

Ezzel kapcsolatban Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Srebrenicáról szóló határozatra válaszul a boszniai Szerb Köztársaság intézkedéseket foganatosít a függetlenség elérése érdekében. Dodik szerint a "bosnyák muszlim elit" komoly öngólt adott a Srebrenicáról szóló határozattal. Rámutatott, hogy a boszniai Szerb Köztársaság stabil, és képes megvédeni magát minden támadástól. Szerinte a határozat nem az együttélésre, hanem az azonnali elválásra szólít fel, és egy rozsdás szöget vertek a Bosznia-Hercegovina nevű dobozba. A békés szétválás az egyetlen megoldás Bosznia-Hercegovinában minden nép számára – húzta alá Milorad Dodik. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke egy népgyűlésre hívta a szerb entitás lakosait, amelyet április 18-án tartanak majd Banja Lukában.

Milorad Dodik
Boszniai Szerb Köztársaság

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.