Ugrás a tartalomra

Megalakult a Szerb Köztársasági Parlament

2024.02.06
10:02
2024.02.06
16:57
Forrás
Pannon RTV
A szerb himnuszt követően az ellenzéki képviselők hangos fütyüléssel, transzparensekkel a kezükben gátolták az ülést.

A szerb himnusszal kezdődött a köztársasági parlament alakulóülése. Ezt a leendő képviselők még csendben, a megfelelő tisztelet mellett hallgatták végig. Ezt követően azonban változott a helyzet. Az ülést Stojan Radenović, a parlament legidősebb tagja vezette, köszöntője alatt azonban transzparensek kerültek elő a padsorokból.

Az esküjük előtt álló képviselők egy része felkelt, a magasba tartott táblákon egyebek mellett olyan feliratok voltak olvashatók, mint a tolvajok, ellopták a választásokat, semmisítsék meg az eredményeket. Ez után sípoltak és minden mód igyekeztek megzavarni az ülés folytatását az ellenzéki képviselők.

Radenović a napirendi pontokat ismertette, ami alatt több biztonsági ember is bevonult a terembe. Egy olyan plakát is előkerült, amelyen Aleksander Vučić arcképe alatt a maffia főnöke szöveg állt, majd a karzatra kifüggesztették a következő feliratot: DOS-os tolvajok, megint kifosztanátok Szerbiát, hát nem fog menni! Ekkor hatalmas taps tört ki a Szerb Haladó Párt által fémjelzett Szerbia nem állhat meg lista tagjai körében.

Alig 10 perccel az ülés kezdete után, Radenović korelnök szünetet rendelt el, majd folytatni próbálták a munkát, de a körülmények továbbra sem változtak. Az ellenzéki képviselők folytatták a parlamenti munka megzavarását. Első, és egyedüli felszólalóként Aleksandar Marković, a Szerb Haladó Párt képviselő-jelöltje kért szót. Mindenkinek sikeres munkát kívánt, valamint a polgároknak is üzent, azt mondta, a választások demokratikusak voltak.

„Szerbia lakosainak is szeretnék gratulálni a szabad, demokratikus, fair és tisztességes választásokért, amelyet december 17-én tartottak.”

Radenović közölte, hogy minden képviselő mandátumát hitelesítették.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője az ülést követően elmondta, majd csak a koalíciós tárgyalásokat követően lehet tudni, hogy ki lesz a köztársasági parlament elnöke, és kik lesznek az alelnökök. Mi konstruktív munkára készülünk, arra, ahogy az elmúlt években is a VMSZ frakciója a képviselőházban dolgozott, arra készülünk, hogy azt követően, hogy ma megalakítottuk az új összetételben is a VMSZ frakcióját, minden egyes magyar szempontból fontos ügyet a parlament érdeklődésének a középpontjába helyezzük, ahogy ez történt az elmúlt mandátumok során is. Az, hogy teljes lesz-e a mandátum, nem tudjuk.

A jelenlevők egy része letette és aláírta a képviselői esküt. A többiek az eskütétel ideje alatt elhagyták a termet. A Szerbia az erőszak ellen lista és a Nada koalíció képviselői a folyosón írták alá a dokumentumot. Az elnöklő Stojan Radenović berekesztette az ülést. Mint mondta, az ülés folytatásról időben tájékoztatnak majd mindenkit.

parlament

Most

19:32, Frissítve: 20:08

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.