Ugrás a tartalomra

A NATO elkötelezett Bosznia-Hercegovina integrációja mellett, de Stoltenberg aggódik a szeparatista politika miatt

2024.04.08
20:04
Forrás
MTI
A háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával tanácskozott a NATO-főtitkár.

A NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, de az észak-atlanti szövetséget aggodalommal tölti el "a folytatódó szeparatista politika és a megosztó retorika", amelyet meggondolatlannak és veszélyesnek tart, továbbá úgy véli, hogy aláássa a nehezen elért haladást, és akadályozza a reformokat, amelyek az ország népének javát szolgálnák - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

A Denis Bećirovićtyal, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával folytatott tanácskozását követően a főtitkár kiemelte: az összes boszniai politikai vezetőnek együtt kell működnie az egység megőrzése és a nemzeti intézmények védelme érdekében, mert ez "kulcsfontosságú az ország békéje és biztonsága, valamint a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából".

Elmondta, hogy a szövetség határozottan támogatja Bosznia-Hercegovina szuverenitását és területi integritását, és méltatta az országot "az EU-tagság felé vezető úton tett közelmúltbeli előrelépéséért". Hozzátette: a NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, és a transzatlanti szervezet készen áll arra, hogy folytassa az országgal folytatott politikai párbeszédet, és megerősítse a gyakorlati együttműködést.

Bećirović nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy "a NATO kulcsfontosságú szerepet játszik a bosznia-hercegovinai béke és biztonság szavatolásában, és ezt a boszniai polgárok nagyra értékelik". "A teljes jogú NATO-tagság Bosznia-Hercegovina egyik stratégiai külpolitikai célja"- szögezte le. Emlékeztetett, hogy immáron 20 éve a tagság felé vezető utat járják, és szerinte az ország minden hivatalos feltételnek eleget tett, hogy meghívást kapjon a szövetségtől a csatlakozásra.zatát a főtitkár.

NATO
Bosznia-Hercegovina
Jens Stoltenberg

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.