Ugrás a tartalomra

„Ne állítsunk teljesíthetetlen akadályokat a Nyugat-Balkán országai számára”

2024.02.13
20:26
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának és Külügyi Bizottságának mai együttes ülésén megvitatták a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozásának kérdését.

Deli Andor, a Költségvetési Bizottság fideszes tagja felszólalásában hangsúlyozta: az európai parlamenti jelentéstervezet olyan aránytalan és túlzó feltételrendszereket javasolna, amelyek megnehezíthetik a tagjelölt országok számára az uniós pénzforrások elérését. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke emlékeztetett: a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatainak felgyorsítása stratégiai fontosságú az EU-nak. Éppen ezért - a megfelelő feltételrendszer kialakítását követően - minél hamarabb elérhetővé kell tenni számukra a pénzügyi eszközt.

Az Unió bővítésnek gyorsabban kell haladnia és az EU-nak meg kell erősítenie politikai és gazdasági befolyását a Nyugat-Balkánon. Erre nyújt kiváló lehetőséget a nemrégiben bemutatott Növekedéstámogató Eszköz. Azonban ahhoz, hogy a bővítés új lendületet kaphasson, a jogalkotásnak racionálisnak kell lennie, arányos és megvalósítható szabályokkal és feltételekkel. Ugyanakkor az Európai Parlament jelentéstervezete olyan aránytalan és túlzó feltételrendszereket javasolna, amelyek megnehezíthetik a tagjelölt országok számára az uniós pénzforrások elérését. Mindez arra ösztönözheti a nyugat-balkáni tagjelölt országokat, hogy egyéb EU-n kívüli forrásokat keressenek, ez pedig ellentétes az Unió azon meghirdetett törekvésével, hogy növelje befolyását a Nyugat-Balkán térségében” - hangsúlyozta Deli.

"Lényeges, hogy ne állítsunk teljesíthetetlen akadályokat a Nyugat-Balkán országai számára, a Bizottság feltételei már így is megfelelően szigorúak. A támogatások feltételrendszerének az előcsatlakozási és a szomszédsági támogatási programok kritériumaihoz kell igazodnia" – mondta Gál Kinga. Hangsúlyozta: "Az időveszteség ebben az esetben politikai veszteséggel is járhat, ezért fontos lenne, hogy még ebben az intézményi ciklusban megszülethessenek az eszköz létrehozása szempontjából szükséges döntések az Európai Parlamentben is".

Deli Andor
Gál Kinga

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.