Ugrás a tartalomra

Orbán: Magyarország abban érdekelt, hogy a nyugati világ és Oroszország kapcsolata jó legyen

2019.10.30
19:44
2019.10.30
20:24
Forrás
Pannon RTV
Ha együttműködés van Kelet és Nyugat között, azzal Magyarország mindig nyer – erről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Budapestre látogatott ma az orosz elnök. Vlagyimir Putyin Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt ma délután. Orbán Viktor az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón kimelte, már hagyomány, hogy minden évben tartanak orosz-magyar csúcsot azzal a céllal, hogy mindig lépjenek egyet előre a gazdasági és politikai kapcsolatok. Orbán Viktor a politikai együttműködés kiemelt területei közé sorolta a keresztény közösségek védelmét, a migráció megállítását és például a NATO és Oroszország közötti együttműködés javítását.

2018 rendkívül fontos év volt az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok tekintetében. A forgalom ismét meghaladta a hat milliárd dollárt, és jelenleg is 6 és fél milliárd dollár környékén van - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: „A magyar szándékokat sohasem rejtettük véka alá. A kölcsönös tiszteleten túl az őszinteség a két ország közötti együttműködés alapja. A tények úgy festenek, hogy ebben a kereskedelemben óriási többlete van Oroszországnak, ami abból fakad, hogy mi olajat, gázt, energiát vásárlunk. Ez egy egyensúlytalan helyzet és mi azért dolgozunk, hogy ez egyensúlyivá alakuljon. Erre két módszer van. Az egyik, hogy próbálunk meggyezni Oroszországgal, hogy Oroszország területét mi befektetési célpontnak tekintsük és ott beruházásokat hozzunk létre, tőkebefektetéseket hozzunk létre. A másik eszköz pedig az, hogy legyen exportképes termékünk, amiket az orosz piac befogad.”

Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban – hangsúlyozta az orosz elnök. Vlagyimir Putyin kiemelte: már több éve működik a két ország közötti együttműködést a legmagasabb szinten lehetővé tevő mechanizmus, amely sikeres, főleg a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok tekintetében.

Vlagyimir Putyin, elnök, Oroszország: „Magyarország jelentős szerepet játszik abban, hogy az orosz olajat, földgázt Nyugat-Európában egyenletesen terítse. A Rosatom épít Magyarországon Pakson két új reaktort. Négy blokk már most több mint 40%-át állítja elő a Magyarországon elfogyasztott villamosenergiának. Az új létesítmény megduplázza ezt a mennyiséget és kielégíti a magyar gazdaság igényeit.”

Az orosz elnök hozzátette: tárgyaltak a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek helyzetéről. Oroszország kész az együttműködésre a keresztények támogatásában – mondta Vlagyimir Putyin, elfogadhatatlannak nevezve, hogy bárkit a vallási meggyőződése miatt üldözzenek.

Orbán Viktor
Vlagyimir Putyin
Budapest
Paks II
Rosatom

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.