Ugrás a tartalomra

Megnövelték a Határtalanul! program keretösszegét, már 1,8 milliárd forintot tesz ki

2024.04.16
17:32
Forrás
Pannon RTV
A program elsődleges célja, hogy az anyaországi és külhoni magyar gyermekek közötti kapcsolatok kialakítását elősegítse és megerősítse.

Közel kétezer pályázat érkezett a Határtalanul program legutóbbi kiírására, emiatt az előirányzott 1 milliárd forintos keretösszeget további 1,8 milliárd forintra egészítették ki annak érdekében, hogy minden diákcsoport el tudjon jutni a kirándulásra.

A Határtalanul program segítségével a diákok Erdélybe, Felvidékre és Délvidékre is ellátogathatnak. Kárpátalja vonatkozásában a program jelenleg szünetel. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára: „1 milliárd forintos kerettel hirdettük meg a pályázatot. Összesen 1499 darab érvényes pályázat érkezett be, ez a gyerekek körülbelül felét jelentette. Annak érdekében, hogy minden pályázó diákcsoport el tudjon jutni, a Határtalanul Programban ebben a tanévben, ezért ezt a keretet ki tudtuk egészíteni 1,8 milliárd forintra. Azok, akik formailag hibás pályázatot adtak be, azokat egyedi módon támogattuk meg, tehát gyakorlatilag, akik valamilyen módon pályáztak, azokat mind be tudtuk vonni a programba.”

A sajtótájékoztatón a budapesti, második kerületi Moricz Zsigmond Gimnázium egyik pedagógusa beszámolt az osztályával szerzett határon túli élményeiről. Bereczki Réka osztályával Vajdaságba utazott. Útjuk első állomás Palicsra vezetett, onnan pedig Szabadkára utaztak. Meglátogatták a Városházát, Kosztolányi Dezső szobrát és a Zsinagógát. Bereczki Réka, pedagógus, Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest, Magyarország: „Másnap Bácskossuthfalván megkoszorúztuk Kossuth Lajos mellszobrát és nagyon megható volt, amikor kézenfogva 35-en elénekeltük a Magyar Himnuszt. Este elfoglaltuk a nagyon hangulatos szálláshelyünket a Kátai Tanyán és birtokba vettük a játszóteret és a szalmabálákat.”

Az évek során eddig mintegy 535 ezer diák vett részt a Határtalanul programban, amelybe kilencszáznál is több település kapcsolódott be - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János
Határtalanul program
Magyarország

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.