Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia az utolsó pillanatig harcolni fog az ENSZ határozata ellen

2024.04.11
20:19
2024.04.15
08:17
Forrás
Szerbiai RTV
A szervezet azt tervezi, hogy július 11-e a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapja legyen. Szerbia egy különmegbízottat küld hétfőn az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyülésének elnökéhez határozat ügyében.

Azzal, hogy az ENSZ el akar fogadni egy határozatot arról, hogy július 11-e a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapja legyen, több szabályt is felrúg, csupán egy politikai döntésről van szó - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő, miután Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke, valamint Ivica Dačić külügyminiszter társaságában csütörtök este fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, Željka Cvijanovićot a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagját és Nenad Stevandićet, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének elnökét a Béke Palotában.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Nemzetek Szervezete április 17-én zárt ajtók mögött tervez megvitatni egy határozatot, amely a srebrenicai vérengzésre vonatkozik, és amely július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítaná. Milorad Dodik a sajtótájékoztatón kijelentette, nem történt népirtás Srebrenicában, ezzel a kijelentéssel és a határozat elfogadásával csak a szerb nemzetet szeretnék kollektív bűnösként bemutatni.

„Elmondtam, és nyilvánosan is arról beszélek, hogy nem történt népirtás. A népirtás egy kitalált forma, amellyel az egész szerb népet próbálják meg Sátánként feltüntetni. És, hogy a hágai bíróságon meghozott egyéni ítéletek révén azt egy egész nemzet, a szerb nép kollektív felelősségére ruházzák át.”

Szavai szerint Srebrenica kapcsán csak a bosnyák elhunytakról beszélnek, a szerbekről nem. Dodik köszönetet mondott, hogy meghallgatta őt a szerb elnök. Azt is bejelentette továbbá, hogy amennyiben ilyen döntés születik, elhagyják Bosznia-Hercegovina döntéshozatali szerveit. Aleksandar Vučić a találkozót követő sajtótájékoztatón feltette a kérdést, egy ilyen döntés vajon megosztja vagy egységessé teszi a világot, utalva arra, hogy egy ilyen határozatot nem fog minden ENSZ tagállam megszavazni.

„Akkor hadd kérdezzem meg önöket a NATO-ból, amikor mi felvetjük a kérdést a Szerbia elleni bombázásról és agresszióról, akkor azt mondják, minek visszatérni a múltba. Ez pedig mindössze 25 éve történt. Aztán önök meg 29 évre vezetnek vissza bennünket. Dodik elnök nehéz dolgokat fogalmazott meg, én pedig arra kértem a boszniai Szerb Köztársaság vezetését, hogy minden nap mérlegeljenek és gondolkodjanak azon, hogy mit tesznek. De nekünk minden áron meg kell próbálnunk megőrizni a békét.”

A szerb elnök szavai szerint Szerbia az utolsó pillanatig harcolni fog a döntés ellen, hogy azt minél kevesebben támogassák. Azt mondta, mindig arra kéri a boszniai szerb vezetést, hogy gondolkodjon, mérlegeljen és megfontolt döntéseket hozzon a béke megőrzése érdekében. Aleksandar Vučić azt is bejelentette, hogy Szerbia nem változtat álláspontján az Oroszországgal szembeni szankciók kérdésében, és hozzátette, hogy az országot senki sem zsarolta, és nem is zsarolhatja.

„Az álláspont, amelyet nyolc nappal az ukrajnai háború kitörését követően megfogalmaztunk, ma is érvényes. Szerbia büszke az álláspontjára, Szerbia méretét és lakosságát tekintve kicsi. De nagy szívében és hatalmas, gigantikus az államiságában.”

Újságírói kérdésre, hogy Emmanuel Macron francia elnöknek a francia vadászgépek vásárlására vonatkozóan az volt-e a feltétele, hogy Szerbia szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, a szerb elnök megismételte az ország álláspontját, amely nem változott az ukrajnai konfliktus kitörése óta.

Srebrenica
Aleksandar Vučić
ENSZ

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.