Ugrás a tartalomra

Bemutatkozó edzést tartott a Vajdasági Birkózó Akadémia Kúlán

2024.04.16
18:28
2024.04.16
18:34
Forrás
Pannon RTV
A látogatás fő célja az volt, hogy az ottani diákok is megismerjék a birkózás alapjait.

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola sportcsarnokában tartott bemutatkozó edzést a Vajdasági Birkózó Akadémia.

A magyarkanizsai Dobó Dániel, az akadémisták csapatának egyik tagja az U-15-ös és U-17-es korosztályban versenyez, és nagyon szereti ezt a sportágat. „A fogások nagyon jók és növeli az önbizalmat, a fizikai erőnléten segít. Igazából egy nagyon komplikált, de viszont nagyon élvezhető sport.”

A Vajdasági Birkózóakadémia célja, hogy sikeres sportolókat neveljen ki és minél több fiatallal ismertesse meg a birkózás alapjait. Bálint Zoltán, ügyvezető, Vajdasági Birkózóakadémia, Magyarkanizsa: „A birkózás Vajdaság legsikeresebb sportja, sőt, Szerbia legsikeresebb olimpiai sportja. Olyan nagy elődök vannak, akikre büszkék lehetnek ezek a mai gyerekek, mint Horváth Pista bácsi, azután a két Nemes fivér, vagy Törtei, Frísz. Hallani lehet, hogy a gyerekek mennyire élvezik a látottakat, hiszen a fiatalok, akik ma itt bemutatkoznak már az akadémia tagjai, a legtehetségesebbek az egész országban.”

Az iskola csarnokban hat olimpiai sportágban tartanak edzéseket, de a több száz kúlai diák először láthatott professzionális birkózókat. Pozsár Csaba, igazgató, Petőfi Brigád Általános Iskola: „A gyerekek itt ugyanúgy edzenek labdarúgást, röplabdát, atlétikát és ilyen rekreatív sportokat, asztaliteniszt is az iskolán belül.”

A közönség több alkalommal is ovációval és hatalmas tapssal fogadta az akadémia tagjainak bemutatóját. Valka Mihály, hatodikos diák, Petőfi Brigád Általános Iskola: „Nekem ez a műsor nagyon tetszett, nagyon elképesztő volt, és meglehet, még szeretnék is járni birkózásra.”

Valka Károly kúlai alpolgármester szerint az ilyen rendezvények jelentősen hozzájárulnak a sport fejlődéséhez. „Kúlán nincs hagyománya a birkózásnak. Alakult egy kisebb birkózó klub, és bízunk benne, hogy ezzel a bemutatóval és az együttműködés a kanizsai birkózóakadémiával úgy gondolom, hogy megadja az alapokat arra, hogy Kúlán is azok a fiatalok, akik szeretnének ezzel foglalkozni, legyen nekik alkalmuk.”

Magyarkanizsáról nyolc akadémista és három edző érkezett Kúlára, akik a birkózószőnyeg mellett rázókötelet, bulgárzsákot és gyakorló babát is hoztak magukkal.

Vajdasági Birkózó Akadémia
Dobó Dániel
Bálint Zoltán
Pozsár Csaba
Valka Károly

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.