Ugrás a tartalomra

Fellobbant a párizsi olimpia lángja

2024.04.16
13:41
2024.04.16
14:02
Forrás
hirado.hu, MTI
A hagyományoknak megfelelően a „főpapnő” – akit ezúttal Mary Mina színésznő alakított – korhű jelmezben végezte a ceremóniát.

Ma délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A kedvezőtlen időjárás miatt egy nappal korábban gyűjtötték össze a napsugarakat parabolatükörrel, és ezúttal egy kehelyből került a láng az első fáklyára. A színésznő Héra Temploma elől a lánggal visszatért az olümpiai stadionba, ahol átadta azt a staféta első tagjának, az evezésben Tokióban olimpiai bajnok görög Sztefanosz Duszkosznak. A váltó második embere már a rendező franciákat képviselte, a 2004-ben Athénban ötkarikás aranyérmes úszó, Laure Manaudou személyében.

A 11 napos, 5000 kilométeres görögországi útja végén az athéni Panathinaiko Stadionban adják át a lángot a francia szervezőknek. Ezt követően Görögországból május 8-án érkezik a háromárbocos Belem hajó fedélzetén Marseille-be, és onnan indul majdnem három hónapos útjára. Az olimpia nyitóünnepségére július 26-án kerül sor.

olimpiai láng

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.