Ugrás a tartalomra
Szeged, Mátyás király-emlékév
Szeged TV

Szegeden indult az emlékév

2018-01-12
17:08
2018-01-12
17:45
Forrás
Szeged TV
A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2018-at Mátyás király-emlékévnek hirdette meg az igazságos uralkodó megválasztásának 560. és a születésének 575. évfordulója alkalmából.

A szegedi Dómban tartott ünnepi megemlékező misével nyitották meg a Mátyás király-emlékévet. 1458-ban Szegeden írták alá az egyezményt a magyar főnemesek. Kiss-Rigó László, püspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye: „560 éve, pontosan napra, január 12-én, itt Szegeden hozták tető alá azt a megállapodást, egyezményt, amelyet be is tartottak, és amelynek következtében később megválasztották Mátyást királynak.”

A mise után a Dóm téren korhű ruházatban, korabeli fegyverekkel adtak díszsortüzet a hagyományőrzők. Magyar Attila, az Emese Várispánság vezetője: „A XV. században már, tehát Mátyás királyunk korában is nagyon elterjedtek mind az ágyúk, mind pedig ezek a kézi ágyúk, ezek a muskéták. Érdekes módon a huszitáktól terjedt el ezeknek a használata, ostromfegyverként, csatafegyverként, és rendkívül eredményesen használták.”

A Mátyás király-emlékévben több, az uralkodóhoz köthető magyar és határon túli városban is tartanak majd rendezvényeket. A legfontosabbnak a fiatal nemzedékek megszólítását tartják a szervezők. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár: „Tanulmányi versenyt indítunk el gyerekek, fiatalok számára, és remélem, hogy mivel Mátyás a népmeséknek, mondáknak, balladáknak az egyik kiemelt hőse a mai napig, ezért minél több fiatalt és gyermeket tudunk megszólítani ebben az évben.”

Szeged, Mátyás király-emlékév

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkársága összesen 150 millió forintot különített el az emlékév programjainak megvalósítására.

Mátyás király-emlékév
Szeged

Most

15:23, Frissítve: 17:27

80 éves a horgosi művelődési egyesület

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a helyi kultúrotthonban. Az eseményen az egyesület minden szakcsoportja bemutatkozott.
15:13, Frissítve: 17:01

2018-ban is keressük a Dalt

A szombat esti válogató után kijelenthető, hogy a nyitány remekül sikerült, ahogyan a közös produkció, A dal a miénk című szám újrafeldolgozása is.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.