Ugrás a tartalomra

Szlovénia megkezdte tagságát az ENSZ BT-ben

2024.01.01
20:59
Forrás
MTI
Szlovénia január elsején hivatalosan is megkezdte kétéves, nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Szlovénia kis mérete kiegyensúlyozottságot jelent, ami lehetővé teszi, hogy olyan sikereket érjen el, amelyek a nagy országok számára elérhetetlen történelmük és saját érdekeik terhei miatt - közölte Robert Golob kormányfő. A kormányfő szerint Szlovénia olyan időszakban csatlakozik a szervezethez, amikor a nemzetközi közösség előtt egyre nagyobb kihívások állnak. Aktív tag lesz, és keményen fog dolgozni a kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatokért és különösen a kiszolgáltatottak védelméért - írta nyilatkozatában. "A világ szeme ránk szegeződik. A bennünket ért tiszteletet fordítsuk olyan tettekre, amelyek hozzájárulnak a világ legproblémásabb helyeinek békéjéhez és stabilitásához" - hangsúlyozta.
    Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Szlovénia folytatni fogja tevékenységét az emberi jogok területén, amelyek előfeltételei a békének és a biztonságos társadalmaknak, a nemek közötti egyenlőségnek, a fenntartható fejlesztési célok elérésének és egy igazságosabb világnak - fogalmazott Golob. "Nem fogunk megfeledkezni a szolidaritás és az emberiesség fontosságáról. Az elmúlt 75 évben soha nem volt még ekkora szükség a szolidaritásra, mint ma" - húzta alá.
    Hozzátette: együtt fognak működni a BT többi tagjával. Nem csendes megfigyelők, hanem aktív résztvevők lesznek. Partnerségeket és koalíciókat fognak építeni a tagokkal, és mindegyikükkel külön-külön is keresni fogják a közös hangot.
    Golob megjegyezte: szeptemberben Szlovénia lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke, és lehetősége lesz arra, hogy befolyásolja a multilateralizmus jövőjét. Ekkor New Yorkban csúcstalálkozót tartanak, ahol a vezetők megállapodást fogadnak el a jövőről - magyarázta, majd hozzáfűzte, hogy Szlovénia elnökségére a lehető legjobbkor került sor.
    A külügyminisztérium külön honlapot is indított buildingtrust.si címen, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának aktuális eseményeiről, valamint Szlovénia munkájáról és kezdeményezéseiről tartalmaz információkat BT tagsága ideje alatt.
    A BT 15 tagból áll, amelyek közül az öt nagyhatalom vétójoggal rendelkező, állandó tag, tíz másik tagot pedig két évre választanak be a testületbe.

Szlovénia
ENSZ
BT

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.