Ugrás a tartalomra

Vučić kész szembeszállni a nagyhatalmakkal is

2024.04.15
08:33
2024.04.15
12:55
Forrás
RTS
A világhatalmak lobbizni fognak a Srebrenicával kapcsolatos állásfoglalásért, mi azonban erősebben fogjuk ezt ellenezni, mint gondolják - nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb államfő a közmédiának.

Mint fogalmazott, Szerbia lakossága számára döntő fontosságú, hogy a kormány tegye a dolgát, tegye meg, amit lehet, és harcoljon. Hozzátette: a kilátások nem túl jók, a nyugati világ legdominánsabb hatalmai, köztük az USA, Olaszország és Franciaország áll ugyanis Szerbiával szemben ebben a kérdésben.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete el akar fogadni egy határozatot arról, hogy július 11-e a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapja legyen. Az ENSZ április 17-én, vagyis szerdán zárt ajtók mögött tervezi megvitatni a határozatot, mely Vučić szerint több szabályt is felrúg, és csupán egy politikai döntés. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke pedig azt is határozottan kijelentette, hogy nem történt népirtás Srebrenicában, a határozat elfogadásával pedig csak a szerb nemzetet szeretnék kollektív bűnösként bemutatni.

Belgrád diplomáciai harca éjjel-nappal folyik, részletezte ma reggeli interjújában az államfő, emlékeztetve, hogy az előttünk álló időszakban Szerbia két nagy diplomáciai fronttal is szembenéz – holnap az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szavaz Priština felvételi kérelméről, körülbelül két hét múlva pedig az ENSZ elé terjesztik a Srebrenicáról szóló határozatot.

„- Megkaptuk a hivatalos álláspontjukat, miszerint lobbizni és küzdeni fognak ezért az állásfoglalásért. Én ugyanabban a beszélgetésben válaszoltam is nekik, hogy nem is számítottam másra, hősies ellenfelük van, és harcolniuk kell, mivel mi is ezt tesszük majd.
- Azt mondta minden erővel harcolni fognak.
- Természetesen metaforikusan, idézőjelben mondtam, de a hős alatt, elmondom önnek, Szerbiát értettem, és itt nincs metafora, ez az igazság. Erősebben állunk ellent, mint azt gondolnák.”

Aleksandar Vučić
Srebrenica

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.