Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei Kulturális Fórumot tartottak Zentán

2018.01.12
16:02
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Több mint száz kultúrmunkás vett részt a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon, Zentán, amelyet idén a Mátyás király-emlékév jegyében szerveztek meg.

A rendezvény szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség voltak. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára összefoglaló előadást tartott a kiemelt programokról, a 2018-as tematikus esztendőről és az eddigi nyolc év eredményeiről.     

A kulturális fórum vendégeit Gondi Martina, a VMMI igazgatója és Sutus Áron, a VMMSZ elnöke köszöntötték. Gondi Martina kiemelte: a fórum célja, hogy legyen egy első találkozó az évben, amikor az egész Kárpát-medencéből érkező magyar művelődési intézmények rögzíteni tudják az éves programokat, elmondják egymásnak a terveiket és a gondjaikat. Gondi Martina, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „El tudjuk mondani az előző évek tapasztalatait egymásnak, megtudjuk azt is, hogy a diaszpórában hogy élnek, hiszen Szarajevó, Szkopje és Banja Luka is megjelenik ezen a fórumon, nem szabad elfelejtenünk a volt Jugoszláv tagországoknak a szórvány magyarjait, akik a diaszpórában élnek, ők is itt vannak, ez nekik is egy kapaszkodó ahhoz, hogy tovább tudjanak dolgozni a elkövetkező évben.”

A köszöntő beszédek után Potápi Árpád János tartotta meg értekezését. Többek között a tematikus évekről szólt az egybegyűltekhez. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „2012 óta hirdeti meg a nemzetpolitikai államtitkárság az ilyen éveket, az utóbbi években előtérbe helyeztük a szülőföldön való boldogulást. Ez azt jelenti, hogy tavalyelőtt meghirdettük a fiatal vállalkozók évét, tavaly a családi vállalkozások éve volt a tematikus évünk, az idén pedig a külhoni magyar családok éve programot valósítjuk meg.”

Felemelő érzés, hogy a szlovákiai magyarok is a délvidéki ünnepségen emlékezhetnek meg a magyar kultúra napjáról – mondta Huszár László. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója kiemelte: gyümölcsöző az együttműködésük a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel. Huszár László, igazgató, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet: „Nemcsak szakmai és intézményi, hanem baráti kapcsolatok is összekötnek, Hajnal Jenő, aki a művelődési intézet igazgatója volt, ő régi jó barátom, akivel a 90-es években találkoztunk, amikor csak álmodtunk az intézeti munkáról.”

Ünnep ez, amikor a Kárpát-medence közművelődési intézményei együtt vannak – emelte ki Hajnal Jenő. Az MNT elnöke azt mondta: ilyenkor az előttük álló feladatokat is megtárgyalják. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Soha ennyire nem éreztük, hogy együtt dobban a nemzet szíve, együtt van a Kárpát-medence, a világ magyarsága, hiszen egy olyan kormánypolitika alakult ki az anyaországban, ami az elmúlt hét évben megmutatta, hogy mire vagyunk képesek, és ez a politika már nemcsak a politikáról, hanem a hazáról, a hazaszeretetről, az együtt gondolkodásról és az együtt tenni akarásról szól.”

A fórumon több mint száz kultúrmunkás vett részt az egész Kárpát-medence különféle művelődési intézményeiből. A szakmai előadásokat gazdag művelődési program színesítette.

Zenta

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.