Ugrás a tartalomra
Zenta, magyar kultúra napja
Pannon RTV

Kárpát-medencei Kulturális Fórumot tartottak Zentán

2018-01-12
16:02
2018-01-12
17:44
Forrás
Pannon RTV
Több mint száz kultúrmunkás vett részt a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon, Zentán, amelyet idén a Mátyás király-emlékév jegyében szerveztek meg.

A rendezvény szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség voltak. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára összefoglaló előadást tartott a kiemelt programokról, a 2018-as tematikus esztendőről és az eddigi nyolc év eredményeiről.     

A kulturális fórum vendégeit Gondi Martina, a VMMI igazgatója és Sutus Áron, a VMMSZ elnöke köszöntötték. Gondi Martina kiemelte: a fórum célja, hogy legyen egy első találkozó az évben, amikor az egész Kárpát-medencéből érkező magyar művelődési intézmények rögzíteni tudják az éves programokat, elmondják egymásnak a terveiket és a gondjaikat. Gondi Martina, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „El tudjuk mondani az előző évek tapasztalatait egymásnak, megtudjuk azt is, hogy a diaszpórában hogy élnek, hiszen Szarajevó, Szkopje és Banja Luka is megjelenik ezen a fórumon, nem szabad elfelejtenünk a volt Jugoszláv tagországoknak a szórvány magyarjait, akik a diaszpórában élnek, ők is itt vannak, ez nekik is egy kapaszkodó ahhoz, hogy tovább tudjanak dolgozni a elkövetkező évben.”

Zenta, magyar kultúra napja

A köszöntő beszédek után Potápi Árpád János tartotta meg értekezését. Többek között a tematikus évekről szólt az egybegyűltekhez. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „2012 óta hirdeti meg a nemzetpolitikai államtitkárság az ilyen éveket, az utóbbi években előtérbe helyeztük a szülőföldön való boldogulást. Ez azt jelenti, hogy tavalyelőtt meghirdettük a fiatal vállalkozók évét, tavaly a családi vállalkozások éve volt a tematikus évünk, az idén pedig a külhoni magyar családok éve programot valósítjuk meg.”

Felemelő érzés, hogy a szlovákiai magyarok is a délvidéki ünnepségen emlékezhetnek meg a magyar kultúra napjáról – mondta Huszár László. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója kiemelte: gyümölcsöző az együttműködésük a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel. Huszár László, igazgató, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet: „Nemcsak szakmai és intézményi, hanem baráti kapcsolatok is összekötnek, Hajnal Jenő, aki a művelődési intézet igazgatója volt, ő régi jó barátom, akivel a 90-es években találkoztunk, amikor csak álmodtunk az intézeti munkáról.”

Zenta, magyar kultúra napja

Ünnep ez, amikor a Kárpát-medence közművelődési intézményei együtt vannak – emelte ki Hajnal Jenő. Az MNT elnöke azt mondta: ilyenkor az előttük álló feladatokat is megtárgyalják. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Soha ennyire nem éreztük, hogy együtt dobban a nemzet szíve, együtt van a Kárpát-medence, a világ magyarsága, hiszen egy olyan kormánypolitika alakult ki az anyaországban, ami az elmúlt hét évben megmutatta, hogy mire vagyunk képesek, és ez a politika már nemcsak a politikáról, hanem a hazáról, a hazaszeretetről, az együtt gondolkodásról és az együtt tenni akarásról szól.”

A fórumon több mint száz kultúrmunkás vett részt az egész Kárpát-medence különféle művelődési intézményeiből. A szakmai előadásokat gazdag művelődési program színesítette.

Zenta

Most

15:23, Frissítve: 17:27

80 éves a horgosi művelődési egyesület

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a helyi kultúrotthonban. Az eseményen az egyesület minden szakcsoportja bemutatkozott.
15:13, Frissítve: 17:01

2018-ban is keressük a Dalt

A szombat esti válogató után kijelenthető, hogy a nyitány remekül sikerült, ahogyan a közös produkció, A dal a miénk című szám újrafeldolgozása is.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.