Ugrás a tartalomra

Még mindig vannak új információk Kosztolányiról

2024.03.27
13:24
2024.03.27
16:33
Forrás
Pannon RTV
139 éve született Kosztolányi Dezső, Szabadka egyik legnagyobb írója. A Szabadkai Városi Könyvtár minden évben megemlékezik a város szülöttéről. Idén több programmal is készültek.

Helytörténeti estet tartottak, rendhagyó irodalmi órát középiskolásoknak, és a Svetozar Marković Gimnázium előtti téren koszorúztak is.

Rendhagyó irodalmi órán emlékeztek meg Kosztolányi Dezsőről a Szabadkai Városi könyvtárban. Kiemelt téma volt az író szegedi kapcsolatainak ismertetése, valamint a legújabb Kosztolányi-kutatások eredményeit is bemutatták. Bíró-Balogh Tamás, irodalomtörténész: „Én úgy tapasztalom, saját kutatói pályám tanulságait levonva, hogy minél jobban ismerünk valakit, annál több kérdés merül fel róla. És annál izgalmasabb a vele való munka. Kosztolányi egy olyan nemzeti klasszikusunk, aki már nagyon régen benne van a közoktatásban is. De mind a mai napig kerülnek elő új információk, új írások tőle.”

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete előadással készült, a könyvtár katalógustermében pedig az érdeklődők a Kosztolányi-gyűjtemény kuriózumait is megtekinthették. Bognár Irén, főkönyvtáros: „Kosztolányi Szabadka szülötte, ezért minden kiadvány és az ő munkássága is fontos számunkra. Ezért a helyismereti gyűjteményben őrizzük azokat a kiadványokat, amelyek kuriózumnak számítanak. Ilyenek az első kiadások és a még életében megjelent kiadások.”

A Svetozar Marković Gimnázium előtti téren is megemlékeztek, az intézmény falán lévő emléktáblát pedig megkoszorúzták.

Kosztolányi Dezső
megemlékezés
kutatás
Szabadka
Szabadkai Városi Könyvtár
irodalom
Bíró-Balogh Tamás
Bognár Irén

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.