Ugrás a tartalomra

Győzött a választásokon Szlovénia elnöke

2017.11.13
08:12
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Az előzetes végeredmény szerint Borut Pahor hivatalban lévő államfő a szavazatok 52,99 százalékával megnyerte a szlovén elnökválasztás második fordulóját.

Az előzetes végeredmény szerint a függetlenként induló Borut Pahor hivatalban lévő államfő nyerte a szlovén elnökválasztást a szavazatok 52,99 százalékával. Kihívója, a szintén független baloldali Marjan Šarec a voksok 47,01 százalékát szerezte meg.     

Óriási tapssal várták az újraválasztott elnököt. Borut Pahor első nyilatkozatában megköszönte szavazóinak a demokrácia iránti támogatást.

Kiemelte, továbbra is az összes szlovén elnöke akar maradni, azonban hozzátette, jó politikusként tanult az elmúlt hetek kampányából, és sokkal többet fogja hallatni a hangját az ország számára fontos ügyekben. A kampányban politikai kérdésekről és társadalmi témákról egyaránt vitáztak a jelöltek, az abortusztól az egyház szerepéig és Szlovénia európai uniós tagságáig.

Pahor kihívója, Marjan Šarec gratulált ellenfele győzelméhez.

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, de a részvétel csak mintegy 42 százalékos volt a választási bizottság honlapja szerint. A független Szlovénia történetében ez volt az eddigi legalacsonyabb részvételi arány.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, akit újraválasztottak tisztségében. Az elnököt öt évre választják, egyszer hosszabbíthatja meg mandátumát.

Szlovénia
elnök
választás
Borut Pahor

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.