Ugrás a tartalomra

Meghalt az Oscar-díjas színésznő

2018.01.21
10:12
2024.03.19
08:52
Forrás
origo.hu
Dorothy Malone öt évtizeden át szerepelt a nagyvásznon, 93 éves korában halt meg.

Dorothy Malone öt évtizeden át szerepelt a nagyvásznon, korának legnagyobb sztárjai mellett: Henry Fonda, Humphrey Bogary, Dean Martin, James Cagney. Mintegy száz mozifilmben és televíziós sorozatban játszott. Január 19-én, 93 éves korában halt meg.

A színésznő 1924. január 30-án született Chicagóban. Eredetileg Dorothy Maloney-nek hívták, és egy ideig így is szerepelt a mozikban. Az RKO stúdió egyik ügynöke figyelt fel az akkor 18 éves dallasi egyetemista lányra, de csak kisebb szerepeket kapott, így amikor lejárt a szerződése, a színésznő átment a Warnerhez, és az ottani producerek kérésére változtatta családnevét Malone-ra.

Első átütő alakítását Howard Hawks 1946-os film noir klasszikusában, A hosszú álomban nyújtotta, Humphrey Bogart és Lauren Bacall oldalán. Karrierje mégis lassan haladt csak előre, egészen 1954-ig, amikor úgy döntött, platinaszőkére festi a haját. Ekkortól gyorsabban érkeztek a nagyobb szerepfelkérések, igaz, főleg a szexbomba szerepére.

Douglas Sirk 1956-os A szélre írva című filmjében egy "szexőrült" fiatal lányt alakított – annyira hitelesen, hogy megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Ezt aztán olyan filmek követték, mint a Fakó angyalok, a Warlock, Az utolsó utazás és a legelső „tengerparti tinifilm" a Beach Party.
1964-ben a televízió is felfedezte magának. 1992-ben vonult vissza a színjátszástól. Utolsó szerepét az Elemi ösztönben játszotta el.

Dorothy Malone

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.